Shopping Cart

1. slovenska spletna trgovina z vrhunsko ponudbo zorjenih steakov!

Tomahawk steak

Tomahawk steak je nedvomno eden izmed najokusnejših in najbolj priljubljenih steakov. S svojim izstopajočim in mogočnim videzom je v zadnjem času postal prava senzacija.

Navodila

Tomahawk steak je nedvomno eden izmed najbolj priljubljenih in prepoznavnih steakov v sedanjem času. S svojim izstopajočim in mogočnim videzom je v zadnjem času postal prava senzacija. Svoje ime je tomahawk steak dobil po ameriški indijanski bojni sekiri tomahawk, saj izgled steaka res močno spominja nanjo, kar so odlično uporabili v marketinškem smislu.

KAJ JE TOMAHAWK STEAK IN IZ KJE GA ODREŽEMO?

Tomahawk steak je pravzaprav bržolni ribeye steak z rebrno kostjo, ki se ustrezno očisti, po francoskem načinu imenovanem freenched«. Sama kost pomaga preprečevati iztekanje notranjega mesnega soka med peko in tako ohranja sočnost steaka, seveda poskrbi tudi za poseben čar saj prida svojo noto k vizualnemu izgledu steaka.
Tomahawk steak izrežemo iz visokega hrbta goveda med 6 in 12 rebrom, praviloma jih narežemo na 2,5 – 3 cm debele steak rezine.
Tomahawk steak – bržolni steak je sestavljen iz različnih mišic, katere se med seboj razlikujejo tako po okusu, kot tudi po sami strukturi mesa. Zato je pečen tomahawk steak še kako smiselno rezati PRAVILNO. Vsak del ima namreč svojevrsten okus, kar kot celota nudi gurmanu plejado različnih dobrih okusov, v enem samem steaku!
Pečenemu kosu najprej odrežemo tkzv. ribeye cap«, to je zgornja mišica bržolnega steaka, ki velja kot eden izmed najokusnejših govejih steakov. Za jed jo režemo malce drugače kot ostalo in sicer ta kos obrnete za 90 stopinj v pokončno lego ter ga vzdolžno zarežete, da se razpre v dvojno širino. Tako odprtega režete pod kotom v tanke rezine, kot druge klasične steake.

Kako pravilno rezati steak si lahko preberete tukaj.

Osrednji del tomahawk steaka je sredica, imenovana tudi kot Entrecote rez, lasten za francosko kuhinjo. Nikar ne zavrzite pečenih maščobnih delov tomahawk steaka! Ravno delci pečene maščobe, kombinirani z rezinami steaka, vam bodo dali pravo gurmansko izkušnjo.
Smiselno je »razstaviti« ta perfekten steak po posameznih mišicah, kajti vsaka ima zares svojstven okus.
Bržolni del goveda je že naravno bolj maščobno marmoriran del, kar je seveda dobro. Kot veste, pečena maščoba okus steaka še dodatno povzdigne v višave.
Zanimivost: tomahawk steake ne režemoo le iz goveda, temveč tudi iz svinje in jagnjeta.

KAJ PA OKUS?

Tomahawk steak bo vaše brbončice razvajal z intenzivnim bogatim okusom, sočnostjo… nenazadnje gre za enega od najokusnejših, če ne kar najokusnejši steak. Zaradi odlične maščobne marmoriranosti, boste imeli občutek da se kar sam topi v ustih.
Za dosego še bolj intenzivnega okusa in mehkosti, je tomahawk steake potrebno starati, najbolje po metodi suhega zorenja, kar počnemo v gostilni Stari pisker.
Suho zorenje je naraven proces, ki poteka pod ustreznimi pogoji in kjer encimi skozi ustrezno dobo zorenja poskrbijo za dodatno  mehkobo in intenzivnejši okus samega steaka.
Pri nas v Starem piskru tomahawk steake suho zorimo minimalno 90 dni.

Oglejte si video “Kaj je suho zorenje mesa?” posnet v naši zorilnici.

KAKO PRIPRAVITI TOMAHAWK STEAK?

Tomahawk steak lahko pripravite po klasični in preizkušeni metodi peke na žaru, na sadna ali bukova drva. Kot začimbo uporabite zgolj grobo morsko sol, seveda se tudi tukaj držite pravila peke 1 cm debeline pomeni 1 minuta peke po vsaki strani.

  • Recept za tomahawk steak pečen na žaru

Tomahawk steak lahko pripravite tudi v pečici tako, da ga najprej iz obeh strani na hitro popečete na žaru do zlatorjave barve, s peko nato nadaljujete v pečici po navodilih opisanih v spodnjem receptu.

V kolikor ste za eksotiko, si lahko tomahawk steak pripravite direktno kar na žerjavici »caveman style«.
Tomahawk steak (pečen) lahko na vaši mizi tudi flambirate z dobrim konjakom. V kombinaciji s stopljenim zeliščnim maslom boste dosegli še eno dodatno gurmansko izkušnjo več.
Kot dodatek k tomahawk steaku si lahko omislite nadvse okusno argentinsko omako »chimichurri« ali južnoameriško omako »salsa criolla«.

Ne glede na to na kakšen način si boste pripravili tomahawk steak, ga pecite največ do stopnje pečenja »medium« (še boljše manj, cca. 45 – 50 ºC sredinske temperature), da ne boste na koncu imeli na krožniku »drv« namesto okusnega steaka.
Vse o posameznih stopnjah pečenja in kako jih doseči najdete v rubriki »pogosta vprašanja in odgovori«
Dober tek!

Opozorilo: Ne dovolj pečeno meso in druga živila uživate na lastno odločitev ter odgovornost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Steak skica

Vrhunska kvaliteta

Kot strastni mesojedci
prisegamo le na najboljše!

Globus skica

Raznolika ponudba

Lokalni in tuji
preverjeni dobavitelji.

Govedo skica

Lastna zorilnica

Sami zorimo meso
le iz zdrave reje.

Paket skica

Vakuumsko pakiranje

Lastna dostava v hlajenem
vakuumskem pakiranju.