Your Cart

1. slovenska spletna trgovina z vrhunsko ponudbo zorjenih steakov!

Wagyu

Wagyu razvaja brbončice tudi bogovom

Wagyu govedina zaradi svoje edinstvene maščobne marmoriranosti predstavlja gurmansko izkušnjo na popolnoma drugem - višjem nivoju.

Navodila

Okus s katerim se boste srečali ob konzumiranju Wagyu govedine je popolnoma svojevrsten, poseben in drugačen od okusov drugih vrst govejih steakov. Popeljal vas bo v drugo, novo dimenzijo in pričaral gurmansko izkušnjo, ki se pomni.

Wagyu govedina se uživa počasi in z užitkom. Tako veličasten kos govejega mesa si zasluži, da ga okušamo s sleherno okuševalno brbončico.
Ob ugrizu boste najprej začutili nenavadno mehkobo in strukturo mesa v primerjavi z ostalimi steaki. V kolikor ste navajeni, da je steak potrebno prežvečiti, se vam bo ta zaradi svoje edinstvene medmišične prepredenosti z maščobo, kar sam stopil v ustih. Uživanje se tukaj šele začne, sledi eksplozija sočnih mesnih sokov v kombinaciji s topljeno maščobo, vse skupaj vam v ustih pričara občutek svilene mehkobe, neverjetno nežen, maslen in rahlo sladkast okus, ki bo pri mesojedcih sprožil pravo nirvano – umami okus, katerega je težko opisati z besedami, potrebno ga je enostavno doživeti.
Seveda je sam okus odvisen tudi od dela goveda oz. mišice, ki jo uživate. Mišice, katere so v življenjski dobi goveda aktivnejše, bodo postregle z nekoliko bogatejšim in intenzivnejšim okusom.

Razjasnimo  torej  sam pomen besede »Wagyu«. V japonskem jeziku, od koder tudi izvira ta pasma goveda, beseda »Wa« predstavlja Japonsko, »gyu« pa pomeni krava, torej Wagyu pomeni v prevodu japonska krava.
Wagyu govedina je tako posebna in cenjena predvsem zaradi edinstvene maščobne marmoriranosti, s katero se ne more primerjati nobena druga pasma goveda na svetu. Bogata maščobna marmoriranost, pa pomeni istočasno tudi bogat okus steaka.

Wagyu je govedo z bogato zgodovino, nekatere raziskave potrjujejo, da je genetski sev, ki je odgovoren za tovrstno Wagyu meso kot ga poznamo danes, prisoten že več kot 35.000 let.
Na Japonskem so tovrstna goveda na začetku uporabljali oz. vzrejali predvsem za težka dela – vleko, saj gre za fizično zelo vzdržljivo in močno žival. Uživanje govedine v tistih časih tudi ni bilo v navadah Japoncev predvsem zaradi verskih razlogov.
Po letu 1900 so s križanjem japonskega goveda nastale štiri pasme Wagyu goveda, katere so prisotne še danes. Kuroge, Akage, Nihon Tankaku in Mukaku so glavne pasme japonskega Wagyu goveda, poimenovane po območjih njihovega izvora.
Najimenitnejša pasma, ki se uporablja za visoko marmorirano govedino, kot jo poznamo pod imenom »Wagyu« je Kuroge oz. črna.
Za določanje kakovosti Wagyu govedine in večjega ter lažjega nadzora mesa so Japonci razvili posebno lestvico za razvrščanje tovrstne govedine. Stopnja maščobne marmoriranost se odčita s skenerjem in sicer izrecno na prerezu hrbta živali na peti rebri.

Glavni kriterij za  kvalitetno razvrstitev goveda in tudi doseženo ceno je stopnja maščobne marmoriranosti. Lestvica se deli na standarde A, B in C ter razrede od 1 do 5. Na ta način lahko hitro in enostavno ugotovimo katere kvalitete Wagyu steak je na našem krožniku.
Maščoba mora biti točkovno čim bolj enakomerno porazdeljena po mišicah; od  tega tudi izraz »maščobna marmoriranost«, kot je izgled marmorja. Nanos maščobnega tkiva po plasteh ne šteje kot kvaliteta; slednje kaže na nepravilen in kampanjski način krmljenja in vzreje živali.

Kar še dodatno šteje je to, da je ta maščoba mononenasičena, bogata z Omega 3 in 6 maščobnimi kislinami ter tako koristna za naše telo. Maščobna marmoriranost je eden izmed glavnih razlogov za božanski masleni okus in občutek svilnate mehkobe ter topnosti v ustih ob uživanju tovrstnega mesa, seveda ob pravilnem načinu priprave.

Japonska edina ponuja avtohtoni najkakovostnejši Wagyu, saj je v tej deželi popolnoma drugačno, svojevrstno naravno okolje in podnebje. Japonski rejci uporabljajo posebne preizkušene skrbno varovane formule pri vzreji Wagyu goved, katere se prenašajo skozi generacije. Poleg tega Japonci Wagyu goveda vzrejajo neprimerno daljši čas od drugih , žival naj bi bila pred zakolom stara najmanj tri leta. Tako lahko goveda daljši čas v telesu »skladiščijo« vse pozitivne lastnosti, ki jih zaužijejo skozi pašo na tamkajšnjih bogatih pašnikih, kar se seveda kasneje odraža na okusu, maščobni marmoriranosti itd.

Takoj za japonskimi mojstri, se z vzrejo Wagyu goved lahko pohvalijo Avstralci. Avstralci so leta 1989 iz japonske uvozili prvo govedo pasme Wagyu in z pospešeno vzrejo ter križanjem z drugimi vrstami goved tako postali drugi največji rejci Wagyu goveda na svetu.
Podnebje na severu Avstralije, ponuja veliko odprtega prostora, visoke temperature in vlago, kar omogoča rast tropskih trav za krmljenje Wagyu goved. Zračni tokovi prenašajo na pašnike različne minerale in soli, kar s padavinami te pašnike samo še dodatno obogati.

Goveda pasme Wagyu sicer dandanes vzrejajo marsikje po svetu, tudi pri nas v Sloveniji.  Kakovost mesa seveda zavisi od same genetike živali, kombinacije krme, starosti živali, ne stresnega načina vzreje in klanja, odgovornosti rejca in njegovega prizadevanja na razvoju te pasme goved ter na koncu seveda načina zorenja mesa samega, kot pravilnega načina priprave le tega.

Med vodilnimi na področju vzreje Wagyu goved je tudi Urugvaj. Urugvaj zaradi svoje geografske lege, podnebja, številnih potokov in rek, rodovitne zemlje, ugodnih temperatur, ki omogočajo pašo goveda na naravnih pašnikih skozi vse leto, ponuja več kot odlične možnosti za vzrejo Wagyu goved.
Za vzrejo najkakovostnejšega Wagyu govejega mesa je zelo pomembno, kako in kje so bila goveda vzrejena, katere pomembne hranilne snovi govedo zaužije skozi krmljenje na pašnikih in v hlevih, saj vse to močno vpliva na končni okus mesa, zato se meso glede na geografski izvor med seboj tudi tako zelo razlikuje po okusu, teksturi in maščobni marmoriranosti.
Govedo mora bivati v ne stresnem okolju, saj stres izzove proizvajanje povečane količine hormona kortizola, kar se posledično odraža v slabši kvaliteti mesa. Japonci so glede tega tako natančni, da celo ločeno vzrejajo goveda, ki se med seboj ne razumejo najbolje ter skrbijo, da imajo vedno na razpolago več kot dovolj vode. Poskrbijo tudi, da v okolici, kjer se pasejo ni hrupa, kateri bi jih lahko vznemiril.

Zanimivost: Nekateri viri trdijo, da bi naj na japonskem Wagyu govedom med pašo predvajali celo klasično glasbo, saj naj bi jih le-ta še dodatno pomirila in tako odvrnila njihovo pozornost od morebitnih stresnih dejavnikov. Ravno tako so poznane zgodbe o masiranju teh živali, ipd.

Razlike med japonskim, avstralskim in urugvajskim Wagyu-jem

Kljub temu da gre v vseh primerih za extra kakovostno goveje meso, vendarle obstajajo razlike, ki jasno povedo, kateri je »prvak« med steaki.
Le na Japonskem vzrejajo čistokrvna goveda pasme Wagyu, ki dosegajo elitno A5 stopnjo marmoriranosti. Tako japonski Wagyu velja za najbolj eminentno vrsto in posledično na trgu dosega tudi višje cene. Kljub temu, da avstralski in urugvajski Wagyu dosegata izredno visoko stopnjo maščobnega marmoriranja, pa to še vedno ni na enaki ravni kot pri japonskem Wagyu govedu.
Ker so pogoji za vzrejo tovrstnih goved na Japonskem popolnoma drugačni od avstralskih in urugvajskih, so razlike opazne tudi pri sami teksturi, velikosti in seveda okusu samega mesa. Svojo vlogo odigrajo tudi različne tehnike hranjenja pri sami vzreji. Meso japonskega Wagyu goveda je nežnejše teksture, bolj maslenega in polnega okusa, prisoten je tudi značilen sladkasti priokus.

 

Opozorilo: Ne dovolj pečeno meso in druga živila uživate na lastno odločitev ter odgovornost.

Dodaj odgovor
Steak skica

Vrhunska kvaliteta

Kot strastni mesojedci
prisegamo le na najboljše!

Globus skica

Raznolika ponudba

Lokalni in tuji
preverjeni dobavitelji.

Govedo skica

Lastna zorilnica

Sami zorimo meso
le iz zdrave reje.

Paket skica

Vakuumsko pakiranje

Lastna dostava v hlajenem
vakuumskem pakiranju.