Človek konzumira svinjsko mast že od pamtiveka. V preteklosti praviloma zaradi vnosa zadostnih kalorij, dandanes pa tudi že zaradi gurmanskih presežkov, ki jih predstavlja lardo slanina in svinjska mast. Vse več je tudi argumentiranih raziskav strokovnjakov, ki dokazujejo koristnost maščobnih kislin za človekov organizem v svinjski masti in slanini.
Med številnimi vrstami prašičev, ki se vzrejajo po svetu, sodi med najelitnejše po okusu svojega mesa, slanine in masti tudi mangalica, ki sicer po svojem poreklu izvira iz Srbije in Madžarske kot regije. Ta vrsta je v preteklem obdobju skoraj že izumrla, danes pa postaja vse bolj razširjena marsikje po svetu, tudi pri nas v Sloveniji. Mangalica definitivno spada v klub najokusnejših v svetovnem merilu. Je zelo odporna, saj jo pred zunanjimi vplivi ščiti debela podkožna plast maščobe ter namesto običajnih ščetin, ovčji volni podobna vrhnja kosmatitev.
Zato je sodobno bivalno okolje mangalice polodprti način, kajti rada nabira hrano v gozdu ter uživa v blatni zemlji in mlakužah.
Mesne dobrote mangalice so dobrodošle marsikje v visokih kuhinjah po svetu, kot tudi v agendah pravih gurmanov, tudi v Sloveniji. Posebno mesto zavzema lardo slanina, kot poleg mesa samega, tudi topljena svinjska mast.
Svinjska mast mangalice je za poznavalke(ce) nepogrešljiva v vsakdanji kuhinji namesto olja, v konditorstvu namesto masla in še marsikje drugje. Lasten ji je njen intenziven in dober okus, visoka meja dimljenja v primerjavi z oljem, v osnovi pa je učinek svinjske masti koristen za zdravje človeka, seveda ob uravnovešenem energetskem vnosu in porabi.
Lardo slanina ni klasična slanina…
Lardo slanina mangalice je maščobna plast na hrbtnem delu izmed kože in hrbta, debela kar nekaj centimetrov. Je drugačne strukture, kot druga maščoba v živali, predvsem je boljšega in žlahtnejšega okusa. O lardo slanini mangalice se razpredajo s strani Chefov prave gurmanske poezije in ne prav neosnovane. Ti debeli kosi snežno bele lardo slanine, zorjene vsaj šest mesecev na zraku, na površini močno osoljene in aromatizirane s česnom, poprom, rožmarinom ter narezane na zelo tanke rezine, dejansko dajejo t.i. šesti okus.
Pri njenem konzumiranju se je potrebno osredotočiti na njene skrite okuse, ki jih lahko zaznavamo samostojno oz. v kombinacijah z drugimi živili. Uporabnost lardo slanine je zelo široka, praktično neomejena.
Lardo slanino mangalice lahko konzumiramo kot samostojno jed, ali kot dodatek v testeninah, zelenjavi, na pizzah, steakih, tatarcih, morskih sadežih itd.
Boljšega piščanca in dunajskega zrezka ne boste ocvrli drugje, kot ravno v masti mangalice.
Neverjetno, kako se okus larda sklada s pravim kaviarjem, lososom.
Okus špargljev na žaru dvignete še razred višje ravno z lardom.
Najokusnejši domači štrudelj boste pripravili ravno z mastjo mangalice in ne z maslom.
Tudi potico in kekse, ipd.
Sicer, pa lahko striček Google še marsikaj dopolni na omenjeno tematiko uporabnosti larda.
Mi vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj že preverjenih receptov, v kolikor si jih želite prebrati in preizkusiti.
Svinjska mast in lardo slanina mangalice se kot dodatek odlično priležeta k njokom. Sam okus bosta povzdignila na višjo raven in poskrbela za vaše navdušenje. Rezine lardo slanine mangalice hrustljavo prepražite na masti mangalice in vmešajte k omaki in kuhanim njokom. Vrhunsko !
Odlična ideja za hladno predjed je nedvomno popečen kruh namazan z zaseko, dodano lardo slanino mangalice, čebulo, čilijem, šalotko…
Lardo slanino lahko postrežete tudi v kombinaciji z morskimi sadeži, npr. hobotnico.
Lardo slanina je nepogrešljiv dodatek v raznih burgerjih ali sendvičih. Primer vrhunskega sendviča »chivito«, ki velja za enega najlegendarnejših sendvičev na svetu in predstavlja urugvajsko nacionalno jed.
Lardo slanina in mast mangalice predstavljata izjemno široko paleto možnosti uporabe, pri kombiniranju in odkrivanju novih okusov je seveda nadvse dobrodošla tudi vaša domišlija.
Dober tek Vam želimo.