Topljena svinjska mast, Mangalica, 1 kg
Mangalica je prašič, ki je s svojimi ščetinastimi kodri videti kot ovca. Gre za avtohtono vrsto svinje, ki izvira z Balkana. Nastala je s križanjem srbske šumadijske vrste s pasmami iz Madžarske, kot tudi s križanjem divje svinje. Obstajajo tri vrste mangalice:
- bela,
- rdeča,
- črna.
Njihova posebnost so debele plasti maščobe izvrstnega okusa, ki niso škodljive in imajo številne zdravilne lastnosti. Strokovnjaki in njihove raziskave govorijo o pozitivnem holesterolu in visoki vsebnosti antioksidantnih kislin omega 3 v slanini mangalice. Dokazana je tudi bistveno manjša vsebnost slabega holesterola v primerjavi s farmskim prašičem in tudi v primerjavi s piščancem ter junetino.
Mangalice se vzrejajo praviloma v prosti zunanji reji, kjer svobodno rijejo po zemlji in se kopajo v mlakah. Tudi mraz jim ne pride do živega. Namembnost in uporabnost mangalice (mesa, slanine in masti) sta zelo široki. Topljeno mast brez primesi lahko uporabite za cvrtje mesa in pripravo sladic. Slanina lardo je narezana na zelo tanke rezine prava gurmanska specialiteta. Z njo lahko tudi obogatite različne mešanice z mletim mesom, npr. pleskavice, čevapčiče itd.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.