Flat Iron steak
Flat iron steak je ameriško ime za podplečni steak, ki ga izrežemo in podplečja. To je del goveda, ki je po svojem dobrem okusu zelo podoben mesu iz hrbta s to razliko, da je bistveno cenejši, a kljub nizki ceni se ponaša s skoraj vsemi odlikami dražjih steakov.
Spada v drugo skupino najokusnejših steakov, njegova priljubljenost pa strmo narašča. Tudi vedno več restavracij ga ponuja v svojem meniju, kot cenovno ugodno alternativo ostalim steakom. Zaradi mišičastega tkiva pred peko svetujemo izrez hrustancev, kit in drugega odvečnega tkiva. Ta vrsta steaka se nahaja v ramenu goveda in je odličnega okusa in sočnosti. Po mehkobi pa se ne more primerjati s prvorazrednimi steaki. Lahko se peče v kosu oz. iz njega prečno narežite steake debeline 2-3 cm. Priporoča se stopnja pečenja »rare« ali »medium rare«. Odličen je za uporabo v sendvičih ter solatah.
Še boljše je razdeliti celotni kos podplečja na dva vzdolžna dela tako, da se odstrani zunanja maščoba in notranje kite ter drugo odvečno tkivo. Maščobna marmoriranost, ki je lastna temu delu, omogoča široko uporabnost v vaši kuhinji oz. na pikniku.
Primerne stopnje pečenja so: »medium rare« in »medium«.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.