Minute steak, Wagyu – 500 g
Gurmanskega poigravanja se lahko gremo tudi z minut steaki, še širše z več domišlije in gustiranja kot pri klasičnih steakih.
Minut steaki so tanki odrezki različnih mišic goveda, praviloma suho zorjeni različnih in dobrih okusov. Zorijo se v celih kosih, suho ali v kombinaciji mokro in suho. Režemo jih na debelino 8-10 mm. ne debelejših in nikoli se pred uporabo ne potolčejo kot se to počne z zrezki. V kolikor bi jih pred peko želeli stanjšati misleč, da bi bili hitreje popečeni bi s tem izničili njihovo edinstveno prednost pred zrezki.
Kakšna je torej razlika med zrezki in minut steaki?
Zrezke je praviloma potrebno najprej »stanjšati« s tem da jih potolčemo pred kuhanjem. Oz. pečenjem. Na ta način jih istočasno tudi prikrajšamo za njihovo lastno sočnost, saj se del njihovega lastnega soka s tanjšanjem tudi izgubi. Pri uporabi minut steakov nismo deležni te gurmanske izgube saj minut steaki v celoti obdržijo vso svojo notranjo sočnost in prvinski okus, seveda v kolikor jih pravilno pripravimo.
Minut steaki se režejo iz različnih delov goveda. Iz stegna so bolj borovi, iz notranjega dela bolj mastni in s tem okusnejši, kar je seveda stvar okusa, načina priprave le teh in spremljajočih dodatkov kasneje na krožniku. Za pripravo le teh velja osnovno pravilo, da se popečejo na zelo vroči temperaturi, na hitro. Pečemo jih max. 1 minuto po vsaki strani, boljše še manj. Njihov notranji mesni sok se s peko nikakor ne sme izgubiti.
Priporočljivi načini priprave:
- Žar na drvno oglje
- Peka v ponvi ali woku
- Cvrtje v olju ali masti
- Itd.
Klasični žar na drvno oglje
Poskrbimo, da imamo zelo vročo rešetko, segreto z ogljem od sadnega drevja predno nanjo položimo sobno temperiran in z olivnim oljem namaščen Minut steak. Popečene rahlo posolimo z grobo morsko soljo po možnosti nerafinirirano. Prepečenost minute steakov se odsvetuje, saj s tem izgubimo vso sočnost in dober okus. Priporoča se stopnja pečenja »medium rare«, kar pomeni notranjo temperaturo minut steaka 40-45°C.
Peka v ponvi ali woku
Minut steak lahko izvrstno pripravite tudi v različnih ponvah. Močno zagrejte govejo ali svinjsko mast npr. od mangalice katero ste predhodno marinirali s česnom, šalotko, lovorjem ali šalotko. Pri peki steaka te dodatke za mariniranje iz ponve odstranite, da se ne zažgejo na povečani temperaturi. Tudi pri tem načinu priprave velja čas priprave od pol do ene minute na vsako stran steaka, da jih ne prepečemo. Priporočamo stopnjo pečenja »medium rare«.
Cvrtje v olju ali masti
Minut steake lahko tudi na hitro ocvremo v ustrezni panaži po vašem okusu. Priporočamo cvrtje le-le teh v masti od mangalice.
Presenečeni boste nad izvrstnim okusom v kolikor jih ne boste prepekli. Ocvrti naj bodo na stopnjo pečenja «medium rare« ali »medium«. Minute steake lahko panirate z drobtinami, kornfleksom, zdrobljenimi suhimi prestami, z dodatki parmezana, z zdrobljenim čipsom krompirja…
Ne oziraje se na način priprave minut steakov slednjim lahko pridamo tudi razne omake. Z izbiro vam najljubše omake (ene ali več), si boste polepšali vaše gurmansko doživetje in izkušnje.
Nekaj kombinacij z omakami:
- Klasična mesna omaka, skuhana z mesnim fondom.
- Gobova omaka z jurčki ali drugimi gobami
- Vinska omaka francoske šole
- Lahka sirova omaka
- Gorgonzolna omaka
- Poprova omaka »Au poivre« s konjakom
- Krompirjeva omaka s tartufato
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.