Volovski steak
Sočni pašniki in tamkajšnja darežljiva narava zagotavljajo vse, kar te živali potrebujejo, da zrastejo do pravih velikanov, težkih od 1000 do 3000 kg. Voli se vzrejajo najmanj sedem let in imajo pri rejcih skoraj že kultni status govejega božanstva. Njihovo meso je nekaj posebnega in upravičeno zaseda daleč najvišja mesta v španski steak pravljici.
- Okus tega steaka je standard za najboljše od najboljšega.
- Sočnost mesa je v njihovem načinu »grass feed« vzreje samoumevna, kajti ti steaki se pečejo samo do stopnje »rojo« (rdeče).
- Mehkoba je odvisna tudi od suhega zorjenja, ki traja 100 dni in dlje, vendar ne pričakujte enake kot pri pljučnem fileju, šteje le najboljši okus.
- Kot četrto »umami« dimenzijo teh steakov lahko navedemo zelo dober okus pečene slanine lardo na steaku, ki se uživa skupaj z mesom.
Marko Puš (preverjena stranka) –
Dober kilogram težak primerek (Porterhouse) je bil eden najboljših kosov mesa, ki sem ga kdaj jedel. Še posebej pljučni del je bil izjemno okusen. Čestitam za izbor! Ne vem ali je bil zelo poseben in bogat okus posledica prehrane živali, ali tega, da gre za vola iz Portugalske ampak za moj okus se le redko kateri klasičen steak lahko primerja s njim. Čista petka!