Your Cart

1. slovenska spletna trgovina z vrhunsko ponudbo zorjenih steakov!

URAVNOVEŠENO RAZMERJE OMEGA 3 : OMEGA 6

V davnini  so se naši predniki  hranili s hrano, ki jim je zagotavljala optimalno  razmerje omega  3 in 6 maščobnih kislin v razmerju 1:1. V sedanjem potrošniškem svetu in konzumiranju vsakovrstne hrane je to razmerje povsem porušeno v škodo človekovega zdravja; znaša tudi  1: 16 – 25, v korist omega 6, kar je zelo zaskrbljujoče. […]

Navodila

V davnini  so se naši predniki  hranili s hrano, ki jim je zagotavljala optimalno  razmerje omega  3 in 6 maščobnih kislin v razmerju 1:1.

V sedanjem potrošniškem svetu in konzumiranju vsakovrstne hrane je to razmerje povsem porušeno v škodo človekovega zdravja; znaša tudi  1: 16 – 25, v korist omega 6, kar je zelo zaskrbljujoče. Tipična zahodnjaška hrana ima vsled dodajanja rastlinskih olj živilom tako nepravo razmerje omega 3 in omega 6, celo do 1:25 !!!!

Človeku koristno razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin bi naj bilo 1:4 – 5 in nič več.

Kaj so omega maščobne kisline?

Za preživetje potrebuje naše telo esencialne maščobne kisline, med katere spadajo tudi omega 3 in omega 6, kot dve pomembni od le-teh. Pomanjkanje oz. neravnovesje le teh ima lahko za naše telo povzročitev kroničnih zdravstvenih težav. Omega 3 in omega 6 skupaj uravnavata ravnovesje tekočin vsake celice v našem telesu in imata komplementarni vlogi. Omega 3 npr. spodbuja razmnoževanje, omega 6 spodbuja pridobivanje telesne teže in tako dalje..

Esencialnih maščobnih kislin naše telo ne more proizvajati samo. Dobimo jih lahko le z živili, ki te maščobe vsebujejo.

V praksi dobimo z živili preveč omega 6 in premalo omega 3 maščobnih kislin. Z drugimi besedami, pojemo preveč dobrega, preveč predelanih živil.

Soočamo se tudi z dejstvom, da večini sedanjih diet primanjkuje omega 3 maščobnih kislin. Slednje namreč zelo ugodno vplivajo na optimalno zdravje, zmanjšujejo možne bolezni srca, spodbujajo normalno rast in delovanje telesa, hkrati ga varujejo pred visokim tlakom, astmo, artritisom itd.

Vsaka od navedenih maščobnih kislin je pomembna za zdravje človeka, v pravi vsebnosti. Ključno je pa razmerje teh dveh  maščobnih kislin.

Visoke vsebnosti omega 3 ima govedina živali iz paše, mastnih divjih rib, divji losos, tuna, ribje in oljčno , jajca iz proste reje, olje  itd.

Naj objavimo tudi ugotovitev strokovnjakov, da omega 3  in omega 6 kisline nista v svojih primarnih rastlinskih oblikah koristni za ljudi. Slednje verjetno vegeterianci in vegani ne bodo pozdravljali. Omega maščobe najprej zahtevajo transformacijo v živalsko celično membrano, da bi človeški prebavni proces deloval učinkovito. Meso je torej nepogrešljiv »kemični sel« za omega maščobe pri ljudeh.

HRANILNA VREDNOST GOVEDA, KI SE HRANI S TRAVO, OBNAVLJA RAVNOVESJE OMEGA KISLIN.

Hranilna vrednost mesa goveda, krmljenega s travo na paši, se začenja zelo priznavati. Kar 60% maščobnih kislin v travi je omega 3, katere se tudi sicer imenujejo dobre maščobe. Najbolj zdrava vrsta omega 3 maščobnih kislin prihaja iz mesa in mleka goveda, hranjenega s travo na paši. To dognanje pa ne velja več v celoti, njene koristnosti za travno krmo pokošeno in prineseno v farme na krmišča.

Dileme torej ni. Paša za govedo je najboljše, kar lahko da narava. Ta način je prepoznaven kot grass fed.

Dobra kombinacija sledi tudi z dodatki žit na paši sami, kar so pa razvili avstralski farmerji in je prepoznaven kot grain fed.

V te ugotovitve seveda nikjer ne sodi nobena vrsta silažne krme.

Prave maščobe so človeku prijazne in ne škodljive. Te ugotovitve prepoznava vedno večji del Sveta.

 

Opozorilo: Ne dovolj pečeno meso in druga živila uživate na lastno odločitev ter odgovornost.

Dodaj odgovor
Steak skica

Vrhunska kvaliteta

Kot strastni mesojedci
prisegamo le na najboljše!

Globus skica

Raznolika ponudba

Lokalni in tuji
preverjeni dobavitelji.

Govedo skica

Lastna zorilnica

Sami zorimo meso
le iz zdrave reje.

Paket skica

Vakuumsko pakiranje

Lastna dostava v hlajenem
vakuumskem pakiranju.