Naši predniki so že davno prepoznali koristnost živalskih maščob, predvsem svinjske in goveje, za raznovrstne namembnosti. Wagyu govedina je cenjena vsled svoje bogate maščobne marmoriranosti in okusa., zato ni odveč boljše poznavanje te materije. Wagyu maščoba ni katerakoli maščoba. To je mojstrovina zapletenih vzorcev, je bogata, maslena in topeča ter se ponaša s teksturo, ki […]
KAJ JE MESO?
Povzeto po knjigi: The Dry Aging Bible. Pri okusnem zaznavanju razlikujemo med okusom, vonjem in aromo. Okus opisuje splošni čutni vtis, ki nastane pri uživanju hrane. Okus je torej vsota okusa (nehlapne sestavine) in vonja (hlapne sestavine), vključuje pa tudi haptične vtise med žvečenjem (tekstura). Hlapne sestavine okusa so arome, ki jih zaznavamo predvsem z […]
MIŠICE & PREDNOSTI SUHEGA STARANJA
Povzetek po knjigi: Cholesterol in is Not the Culprit. A guide to Preventing Hearth Disease Avtor: Fred A. Kummerow, Ph. D. with Jean M. Kummerow, Ph. D. MIŠICE IN NJIHOVA STRUKTURA Vsak kos mesa, ki ga pojemo, je mišica. Mišice so zgrajene hierarhično in iz primerljivih elementov. V živih organizmih se krčenje mišic sproži s […]
Wagyu govedina: je to meso bolj zdravo kot ostalo?
Wagyu govedina je vrsta govedine iz Japonske z bogato marmorirano strukturo. Wagyu govedina prihaja iz Japonske, Avstralije, ZDA, Latinske Amerike, Evrope in tudi iz Slovenije. Ime Wagyu je izpeljano iz japonske besede “Wa”, kar pomeni japonski in “Gyu”, kar pomeni meso ali govedo. Wagyu govedina je znana po svoji mehki teksturi in marmorju podobni teksturi. Marmornati vzorci […]
WAGYU GOVEDINA IN NJENE POMEMBNE ZDRAVSTVENE PREDNOSTI
Raziskave so dokazale, da je Wagyu govedina zdrava in polna mononenasičenih maščobnih kislin. Ne gre se za nobene komercialne trike. Dejstvo je, da wagyu maščobna marmoriranost ni samo okusna, temveč tudi zdrava za konzumiranje veliko bolj, kot si nepoznavalci to mislijo… Zato ni odveč, da se na to temo še dodatno informiramo. Wagyu govedina vsebuje […]
URAVNOVEŠENO RAZMERJE OMEGA 3 : OMEGA 6
V davnini so se naši predniki hranili s hrano, ki jim je zagotavljala optimalno razmerje omega 3 in 6 maščobnih kislin v razmerju 1:1. V sedanjem potrošniškem svetu in konzumiranju vsakovrstne hrane je to razmerje povsem porušeno v škodo človekovega zdravja; znaša tudi 1: 16 – 25, v korist omega 6, kar je zelo zaskrbljujoče. […]
Lardo slanina in svinjska mast mangalice
Lardo slanina mangalice že sama po sebi predstavlja nepozabno gurmansko doživetje. Topljena svinjska mast bo vaši jedi pridala odličen okus, zaradi visoke točke dimljenja je nepogrešljiva v vsakdanji kuhinji.
Ali maščobe res tako škodijo našemu organizmu ?
Maščobe lahko konzumirate brez slabe vesti, seveda ob predpostavki, da jih tudi primerno porabljate oz. kurite.
Vsa skrivnost konzumiranja omega maščobnih kislin se skriva v vnosu pravilnega razmerja v naš organizem.