Je kostni mozeg zdrav?
Kostni mozeg je tkivo, ki se nahaja v središču kosti. Matične celice, ki jih najdemo v kostnem mozgu, so odgovorne za ustvarjanje belih in rdečih celic. Kostni mozeg je masten, nasiten, okusen in nadvse koristen.
Kosti s kostnim mozgom kuhamo za juhe, te kosti tudi pečemo, da bi to gurmansko slaščico namazali na kruh, pečen kostni mozeg uporabljamo tudi za omake, za zeliščna masla in še kaj.
Praviloma uporabljamo za kostni mozeg goveje kosti. Kostni mozeg ni samo gurmanska sladica.
Kostni mozeg je tudi koristen. Lahko govorimo o:
- Bogati vsebnosti kolagena;
- Je brez ogljikovih hidratov;
- Je hranljiv;
- Vsebuje tudi vitamin B12;
- Itd.
Najbolj hranljiv kostni mozeg prihaja iz pašnega goveda, brez krmljenja s silažo, brez antibiotikov, brez hormonov.
Recept za pečen kostni mozeg:
- Pečemo cele rezane na cca. cm ali
- Cele golenične cevaste kosti, vzdolžno prerezane na polovico;
- Pečemo jih lahko v pečici na 180°C, cca 15 minut ali še boljše, na roštilju, na vroči žerjavici;
- Predno pričnemo s peko, te kosti očistimo, površino z mozgom začinimo (sol, poper, čili,konjak itd.) ter pečemo, dokler mozeg v celoti ne zavre v kosti.
Takšen pečen mozeg lahko uporabimo tudi namesto masla, npr: za namaz rezin kruha s tatarcem.
Žličko pečenega kostnega mozga lahko lahko raztopimo tudi na površini steaka…