Tatarski biftek je zelo znana hladna jed iz surovega govejega mesa. Kot priboljšek je nepogrešljiv ob raznih zabavah, še posebej novoletnih.
Zanimivost: tatarski biftek so menda izumili tatarski konjeniki, kateri so si me jezdenjem konj pod sedlo navezali kos mesa in ga dodobra pregnetli, zmehčali in “zmarinirali”.
Glavna sestavina tatarskega bifteka je dobro uležano (suho zorjeno) goveje meso, katero mora biti odlične kvalitete. Pravi tatarec je samo iz pljučnega fileja (in ne drugih delov goveda), ki je najmehkejši del govejega mesa. Za dovršen okus pa se dodajo še številne druge sestavine (jajčni rumenjaki, gorčica, mleta paprika, kumarice, majoneza…).
Za še boljšo gurmansko izkušnjo, dodajte tanko narezane koščke slanine lardo. Pljučni file drobno sesekljajte z ostrim nožem – tega nikar ne počnite z mešalnikom.
Vse sestavine med seboj lepo premešajte in dober tek.