Your Cart

1. slovenska spletna trgovina z vrhunsko ponudbo zorjenih steakov!

steak

JE VAŠ STEAK KRVAV? NE, ZAGOTOVO NE!

Kri se nam gnusi, upravičeno. Rdeča tekočina, ki se lahko izcedi kadar steak prerežemo ni kri, temveč je beljakovina, imenovana mioglobin. Mioglobin tako skrbi za prenos kisika znotraj mišične celice od celične membrane do mitohondrijev, kjer se kisik predela v energijo. Zakaj ta tekočina izgleda kot kri? Pravzaprav se med zakolom izloči vsa živalska kri. […]

Navodila

Kri se nam gnusi, upravičeno.
Rdeča tekočina, ki se lahko izcedi kadar steak prerežemo ni kri, temveč je beljakovina, imenovana mioglobin.

Mioglobin tako skrbi za prenos kisika znotraj mišične celice od celične membrane do mitohondrijev, kjer se kisik predela v energijo.

Zakaj ta tekočina izgleda kot kri? Pravzaprav se med zakolom izloči vsa živalska kri. Preostala tekočina v mesu je samo voda. Mioglobin, ki je izpostavljen zraku, postane rdeč, zato izgleda kot kri.

Ko je meso kuhano ali pečeno, se obarva rjavkasto, odvisno od stopnje kuhanosti ali pečenosti.

Živali, kot so goveda, potrebujejo več kisika v mišičnem tkivu,zato vsebujejo več mioglobina. Teletina je svetlejša in manj rdeča, ker je mlajša in manj mišičasta. Živali, kot so perutnina, veljajo za belo meso, ker potrebujejo manj kisika v mišicah in zato vsebujejo manj mioglobina.

Včasih smo v dilemi (predvsem v trgovinah), če naletimo na oksidirano ali temnejše porjaveno in manj rdeče meso… Je to meso še užitno in nenevarno za zdravje? Takšno meso ni nevarno za zdravje, samo manj privlačno je; zahteva pa takojšnjo porabo.

Zakaj ne bi smeli konzumirati prepečenega in zažganega steaka?
Nekateri imamo radi pečene na rdeče, tudi na zelo rdeče v notranjosti, zunaj pa hrustljavo zlato/rjave barve. Prepečeno ali celo karbonizirano meso poveča raven glikotoksinov v mesu, kar lahko poveča tudi tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni, kažejo študije na Mount Sinai School of Mediciene.

Mit je sedaj razkrit..
Rdeča tekočina, katera je prisotna kadar je steak pravilno pečen torej ni kri, zato v kolikor želite, lahko mirno uživate v okusih manj pečenih steakov, po vseh stopnjah pečenosti navzgor.
Ker se tatarskega bifteka že dolgo več ne bojimo, velja prepoznati tudi druge okuse pečenosti steakov, kot so tataki, blue, rare, medium rare, medium itd.

Opozorilo: Ne dovolj pečeno meso in druga živila uživate na lastno odločitev ter odgovornost.

Dodaj odgovor
Steak skica

Vrhunska kvaliteta

Kot strastni mesojedci
prisegamo le na najboljše!

Globus skica

Raznolika ponudba

Lokalni in tuji
preverjeni dobavitelji.

Govedo skica

Lastna zorilnica

Sami zorimo meso
le iz zdrave reje.

Paket skica

Vakuumsko pakiranje

Lastna dostava v hlajenem
vakuumskem pakiranju.