Your Cart

1. slovenska spletna trgovina z vrhunsko ponudbo zorjenih steakov!

Wagyu govedina: je to meso bolj zdravo kot ostalo?

Wagyu govedina je vrsta govedine iz Japonske z bogato marmorirano strukturo. Wagyu govedina prihaja iz Japonske, Avstralije, ZDA, Latinske Amerike, Evrope in tudi iz Slovenije. Ime Wagyu je izpeljano iz japonske besede “Wa”, kar pomeni japonski in “Gyu”, kar pomeni meso ali govedo. Wagyu govedina je znana po svoji mehki teksturi in marmorju podobni teksturi. Marmornati vzorci […]

Navodila

Wagyu govedina je vrsta govedine iz Japonske z bogato marmorirano strukturo. Wagyu govedina prihaja iz Japonske, Avstralije, ZDA, Latinske Amerike, Evrope in tudi iz Slovenije. Ime Wagyu je izpeljano iz japonske besede “Wa”, kar pomeni japonski in “Gyu”, kar pomeni meso ali govedo.

Wagyu govedina je znana po svoji mehki teksturi in marmorju podobni teksturi. Marmornati vzorci se proizvajajo iz nenasičenih maščob. To je tisto, kar daje tej govedini tako okusen okus in zato se meso topi v ustih.

Je to meso pojmovano kot zdravo? Raziskave kažejo, da govedina Wagyu vsebuje več omega-3 in omega-6 maščobnih kislin in drugih esencialnih maščobnih kislin, pa tudi več mononenasičenih maščobnih kislin kot druge vrste govedine. Ker vsebuje encim delta 9-desaturazo, ki se pretvori v različico, imenovano stearinska kislina (nasičena maščobna kislina), v povišano oleinsko kislino, ima Wagyu maščoba manj nasičenih maščob kot navadna govedina (nenasičena maščobna kislina). Prekomerno uživanje nasičenih maščob povečuje tveganje za bolezni srca in možgansko kap, saj prispeva k mašenju arterij. Kljub temu je nasičena maščoba, ki jo vsebuje govedina Wagyu, drugačna. Na primer, stearinska kislina, ki predstavlja 40%, naj ne bi vplivala na zvišanje ravni holesterola. Marmoriranost (intramuskularne maščobne celice) v govedini Wagyu ima za ljudi več zdravstvenih koristi. Meso se torej lahko šteje za bolj hranljivo vrsto govejega mesa.

Razmerje maščobnih kislin vpliva na teksturo in okus hrane v ustih, zlasti na okus mesa. To je eden od razlogov, zakaj ta vrsta govejega mesa šteje za najboljšo in najbolj okusno.

Nenasičene maščobne kisline pomagajo nadzorovati krvni tlak in ohranjati telesno temperaturo na normalni ravni. Vsebnost mononenasičenih maščob v živilih pa lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. Poleg tega povečanje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin pomaga pri presnovi trigliceridov in holesterola.

Beljakovine v govedini Wagyu lahko pomagajo ohranjati mišice in izgorevati maščobe, saj lahko povečajo vnos kisika, proizvodnjo energije in hitrost presnove.

Meso je bogato z beljakovinami in cinkom…

Wagyu govedina zagotavlja beljakovine – pomembno sestavino, ki je prisotna v vsaki celici, s koncentracijo 18 gramov. Beljakovine so potrebne za pomembne telesne funkcije, kot so regeneracija in tvorba celic. Poleg tega, sestava maščobnih kislin govejega mesa Wagyu vsebuje veliko beljakovin, vitamina B12, je bogata s cinkom, železom, fosforjem…  Koristi govejega mesa vam pomagajo graditi imunski sistem, prispevajo k obnovi telesa po intenzivni aktivnosti, pomagajo izboljšati odpornost. Količina beljakovin in vitamina B6 v govedini je precej visoka, ocenjuje se, da lahko 100 gramov govedine proizvede 22 gramov beljakovin.

Ima manj holesterola in visoko vsebnost mononenasičenih maščobnih kislin…

Kdo je rekel, da prehrana z nizkim holesterolom ne more vključevati steaka? Wagyu ima najnižjo raven holesterola med vsemi vrstami mesa, vključno z ribami in piščanci, zaradi visoke vsebnosti mononenasičenih maščob. Ker vsebuje encim delta 9-desaturazo, ki spreminja stearinsko kislino (nasičeno sestavo maščobnih kislin) v oleinsko kislino, ima Wagyu maščoba manj nasičenih maščob kot navadna govedina (nenasičena sestava maščobnih kislin). Prekomerno uživanje nasičenih maščob povečuje tveganje za bolezni srca in možgansko kap, saj prispeva k mašenju arterij.

V Wagyu govedini je visoka vsebnost oleinske kisline…

V primerjavi z drugimi govedinami zagotavlja Wagyu govedina še posebej dobro oskrbo z oleinsko kislino. Mononenasičene maščobe, kot je oleinska kislina, pogosto najdemo v zdravih oljih, kot je oljčno olje in v divjih ribah. Po podatkih Zvezne uprave za zdravila lahko oleinska kislina zmanjša tveganje za bolezni srca, če se uporablja kot alternativa maščobam in oljem, ki so rangirana višje v nasičenih maščobah (FDA). Količina oleinske kisline v 28 gramih japonskega črnega Wagyu govejega mesa je 16 gramov.

Oleinska kislina lahko pomaga pri zmanjševanju telesnih vnetij. Tri tisoč japonskih državljanov je bilo anketiranih o uporabi živil, ki vsebujejo določene maščobne kisline, kot je oleinska kislina. C-reaktivni protein (CRP), ki je biomarker vnetja, je pokazal, da so ljudje, ki so uživali več hrane z visoko vsebnostjo oleinske kisline, imeli nižje ravni vnetja. Poleg tega je treba omeniti, da lahko znatne količine oleinske kisline naredijo tudi ogromno dobrega za vaše srce.

Visoka vsebnost nasičenih maščob…

Wagyu govedina vsebuje 34 odstotkov dnevno priporočene količine nasičenih maščob na porcijo, kljub dejstvu, da je večina njenih maščob nenasičenih.

Prehrana, bogata z nasičenimi maščobami, lahko zviša raven LDL in skupnega holesterola, kar lahko povzroči zamašitev arterij. 10 odstotkov ali manj vaših dnevnih kalorij mora biti nasičenih maščob, v skladu s trenutnim standardom.

Zamenjava nasičenih maščob s polinenasičenimi maščobami ali kompleksnimi ogljikovimi hidrati je povezana z manjšim tveganjem za srčni napad ali možgansko kap, čeprav študije niso mogle dokazati vzročne povezave med nasičenimi maščobami in tveganjem za bolezni srca.

Obilje omega 6 maščobnih kislin in konjugirane linolne kisline v Wagyu govedini…

Arahidonska in linolna kislina sta primera omega-6 maščobnih kislin. Arahidonsko kislino najdemo v mesu in jajcih, medtem ko so rastlinska olja, oreški in semena vir linolne kisline. Linolna kislina je druga potrebna maščobna kislina po omega-3 ALA. Konjugirana linolna kislina (CLA), omega-6 maščobna kislina, je precej prisotna v Wagyu govedini. Čeprav je na tem področju potrebnih več raziskav, lahko CLA zmanjša raven holesterola, zmanjša tveganje za nekatere vrste raka in zmanjša možnost za Alzheimerjevo bolezen.

Glede na pregled, objavljen v reviji Public Health Nutrition avgusta 2015, lahko uživanje živil, ki vsebujejo CLA, pomaga zmanjšati raven holesterola LDL. Lipoprotein z nizko gostoto ali holesterol LDL se pogosto imenuje “slab holesterol” za zdravje srca in ožilja. Wagyu govedina vsebuje CLA, ki ima sposobnost za zmanjšanje LDL holesterola, vendar je ključnega pomena, da upoštevate celotni vnos živil in ne samo en vitamin. Avokado, divji losos, stročnice in hranljiva žita so še dodatna živila, ki znižujejo holesterol.

Bogato z železom…

Železo je bistveni mineral, saj ga telo uporablja za tvorbo krvnih celic, ki prenašajo kisik v telesna tkiva, splošno znanih kot hemoglobin. Torej, uživanje hrane, bogate z železom, kot je  goveje meso Wagyu, je zelo koristno za telo. Vsak obrok govejega mesa Wagyu zagotavlja do 10% priporočene dnevne vrednosti železa v kakršni koli obliki.

Visoka vsebnost maščob…

Wagyu govedina vsebuje več maščobe kot druga govedina. Ker so bile krave Wagyu vzrejene za delo in vleko težkih bremen po vzpetinah, ima to govedo še posebej močne sprednje četrti in več intramuskularnih maščobnih celic (kar poznamo kot “marmoriranje”). Meso vsebuje do 28 gramov maščob, vključno z 11 grami profila nasičenih maščobnih kislin in 1,5 grama transmaščob na odmerek. Vendar pa se lahko v zmernih količinah ta vrsta govejega mesa prilega v vašo prehrano. Dejstvo je, da telo potrebuje maščobe za zaščito jeter, zadrževanje toplote in zagotavljanje energije za telesne dejavnosti.

Danes ljudje pogosto mislijo, da so živalske maščobe škodljive za prehrano ljudi, potrošniki pa so pogosto obsedeni z rdečim mesom. Pravzaprav pa vse več znanstvenih ugotovitev kaže pozitivne učinke maščob na človeško telo. Na Univerzi v Wisconsinu so raziskovalci preučevali možne rakotvorne snovi v mesu. Na njihovo veliko presenečenje so so ugotovili, da govedina vsebuje snovi proti raku. Ta snov naj bi pomagala tudi v boju proti otrdelosti arterij. Ti učinki so posledica delovanja CLA (konjugirane linolne kisline), ki jo pogosto najdemo v mononenasičenih maščobnih kislinah, kot je oljčno olje.

Druge študije so tudi pokazale, da Wagyu govedina vsebuje do 30% več mononenasičenih maščobnih kislin kot goveje meso Angus, ki ga znanstveniki hvalijo, da zelo dobro vpliva na zdravje ljudi. Poleg tega je treba omeniti, da živila z visoko vsebnostjo oleinske kisline znižujejo LDL holesterol in povečujejo HDL holesterol.

Maščobne kisline, imenovane LDL, prenašajo holesterol po vsem telesu in ga pogosto odlagajo na stene arterij. Srčne bolezni in težave s srcem lahko pogosto povzročijo prav arterijske ovire. Lipoproteini visoke gostote (HDL holesterol) pa po drugi strani prenašajo holesterol v jetra. Jetra nato holesterol razgradijo in ga izločijo iz telesa. Uživanje kakovostnega kosa pečene govedine Wagyu bo dejansko zmanjšalo vaše možnosti za razvoj bolezni srca, saj Wagyu steak povečuje vrednost HDL v vašem telesu!

Uživanje mononenasičenih maščobnih kislin je boljše za srce, kot druge diete, še posebno prehrana z izdelki iz pustega mesa. Raziskave so tudi pokazale, da lahko govedina Wagyu dejansko zniža raven holesterola. Wagyu govedina izstopa tudi zaradi svoje značilne maščobne marmoriranosti, ki zagotavlja neprimerljiv sočen občutek in bo zagotovo razvadila vaše brbončice. Wagyu goveja maščoba je mono nenasičena in ima nižjo točko taljenja maščob, je dokazano zdrava in se lahko stopi že pri 17°. Vrhunska kakovost govejega mesa Wagyu ustvarja najljubši klasični okus umami, ki je primeren za uravnoteženo prehrano z nizko vrednostjo holesterola.

Dobra količina natrija…

V govedini Wagyu je skromna količina naravnega natrija, približno 75 gramov. Čeprav so nekateri ljudje občutljivi na sol in morajo paziti na vnos natrija, vaše telo vseeno potrebuje nekaj natrija. Natrij pomaga vzdrževati ravnovesje tekočine, igra vlogo pri hlajenju telesa, ko se potite, in pomaga pri prenosu živčnih impulzov.

Wagyu govedina je bogat vir linolne kisline, antioksidant…

Poleg tega, da Wagyu meso vsebuje veliko beljakovin in vitaminov, vsebuje tudi veliko zdravih živilskih olj. Zlasti je to meso bogato s sintetično linolno kislino, ki ima pomembno vlogo pri vzdrževanju in rasti mišic. Prednosti Wagyu govejega mesa so tudi, da pomaga v boju proti oksidantom, kar je še posebej dobro, če se ukvarjate s športi, ki povzročajo poškodbe tkiva.

Zdravstvene koristi Wagyu govedine izhajajo iz IMF…

IMF (intramuskularna maščoba): to je bela točkasta maščoba, ki jo najdemo v rdečem mesu in vsebuje mononenasičene maščobe.

Omega 3 in 6 maščobne kisline sta dve vrsti polinenasičenih maščobnih kislin (vplivata na znižanje ravni holesterola v krvi). To sta pomembni maščobni kislini, ki ju telo samo ne more sintetizirati. Te maščobne kisline pogosto najdemo v mastnih ribah, zlasti divjem lososu in ribah hladnih vod. Pomagajo zmanjšati vrednost slabega holesterola v krvi.

Wagyu je odličen vir esencialnih aminokislin, omega maščobnih kislin, vitaminov B in železa. Oljčno olje, losos, mandlji in govedina Wagyu vsebujejo neverjetne omega maščobne kisline z neverjetnimi pozitivnimi učinki na telo.

Omega maščobne kisline pomagajo v boju proti boleznim, kot so: Alzheimerjeva bolezen, osteoartritis, visok krvni tlak, bolezni srca in ožilja, telesna šibkost.

Vrhunske koristi za zdravje Wagyu govedine s številnimi prehranskimi vrednostmi v primerjavi z normalnim govejim mesom
DODATEK KRVI ZA LJUDI Z ANEMIJO…

Ta premium steak vsebuje železo – to je izjemno pomemben mineral v telesu. Naše telo uporablja železo za tvorbo krvnih celic, ki prenašajo kisik v telesna tkiva. S tem pomaga, da kri redno kroži in s tem dopolnjuje kri, ki jo telo potrebuje. Po mnenju strokovnjakov vsaka porcija Wagyu govedine vsebuje vnos približno 10% vrednosti železa.

ZAGOTAVLJANJE BELJAKOVIN ZA TELO…

Beljakovine so bistvenega pomena za telo, ko gre za opravljanje funkcij, povezanih z regeneracijo in tvorbo celic.

Z GOVEDINO WAGYU ZAGOTOVITE DOBRE MAŠČOBE ZA TELO…

Ta 100% čistokrvni Wagyu steak vsebuje več maščobe kot navadna govedina, zato bo imel tudi višji rezultat marmoranosti (intramuskularne maščobne celice) in bolj vidne plasti kot navadna govedina. Raziskave so pokazale, da ima njegova vsebnost maščob večji delež mononenasičenih maščob kot je nasičenih maščob v drugih vrstah rdečega mesa, zato je to meso bolj okusno in tudi zdravo. Poleg tega je konjugirana linolna kislina (CLA), bolj razširjena v govedini Wagyu. Zlasti dobre maščobe, kot so omega 3 in omega 6 esencialne maščobne kisline, sta dva profila nenasičenih maščobnih kislin, ki pomagata v boju proti boleznim kosti in sklepov, visokemu krvnemu tlaku, kardiovaskularnim boleznim, Alzheimerjevi bolezni, telesni oslabelosti…

ZAGOTOVITE NATRIJ ZA TELO…

Steak vsebuje približno 75 gramov natrija, ki pomaga telesu ohranjati ravnovesje tekočine, ohranjati telesno toploto, ko trdo delate, se potite in za prenos živčnih impulzov.

OHRANJA LASE MOČNE IN MEHKE…

Zdravi, gladki lasje so želja vsakega posameznika. Na srečo pa se v steaku nahajajo tudi določene ravni vitamina B12, vitamina B6. Ti vitamini delujejo pri povečanju kolagena za telo, zato lasje postanejo močnejši in bolj gladki.

LAŽJA PREBAVA

Ta vrsta premium steaka je predelana in manj kuhana, zato prebavni sistem deluje zelo hitro, raziskave so namreč pokazale, da bo preveč kuhana govedina zmanjšala vrednost esencialnih aminokislin za približno 6%, meso pa bo postalo suho, trdo, kar bo povzročilo počasnejšo prebavo.

DOBRO ZA IZGRADNJO MIŠIC, BODYBUILDING

Koristi Wagyu govejega mesa ne zagotavljajo le bistvenih hranil za telo, s čimer pomagajo ženskam, da ostanejo v formi in izgubijo težo, temveč je meso dobro tudi za moške. Goveje meso namreč velja za nepogrešljivo prehransko sestavino za rast in razvoj mišic. Zlasti za tiste, ki telovadite v telovadnici, je govedina nepogrešljiva sestavina jedi v vaši tedenski zdravi prehrani.

 

 

Opozorilo: Ne dovolj pečeno meso in druga živila uživate na lastno odločitev ter odgovornost.

Dodaj odgovor
Steak skica

Vrhunska kvaliteta

Kot strastni mesojedci
prisegamo le na najboljše!

Globus skica

Raznolika ponudba

Lokalni in tuji
preverjeni dobavitelji.

Govedo skica

Lastna zorilnica

Sami zorimo meso
le iz zdrave reje.

Paket skica

Vakuumsko pakiranje

Lastna dostava v hlajenem
vakuumskem pakiranju.