Pljučni file
To je maligna mišica v govedu oziroma sta dve – ena na vsaki strani trupa –, ki sta skoraj nefunkcionalni, sta v mirovanju, razen kadar se žival goni.
Zato so za to mišico značilna mehko in nemastno tkivo ter visoka cena, kar pa ji ne odvzame primata prvega med prvimi med najaktualnejšimi govejimi steaki. Tako bo tudi ostalo, saj se lahko uživa surova (tatarec, karpačo itd.), pečena na različne načine in je združljiva z drugimi dobrimi okusi od kaviarja in tartufov. Ti steaki prihajajo iz zaobljenega dela mišice, kar je razlog za njihovo prepoznavno in lepo cilindrično obliko. V primerjavi z drugimi govejimi steaki ima pljučni file zelo blag goveji vonj.
Tekstura pljučnega fileja je tako mehka, da je nož pri uživanju popolnoma odveč, saj jo z lahkoto prerežejo že vilice, meso pa se kar samo topi v ustih. Suho zorenje (do 30 dni) njen okus samo še izboljša, zato je škoda v gurmanskem smislu zamuditi to nadvse dobrodošlo nadgradnjo. K pojedini s pljučnim filejem se odlično priležejo mehka rdeča vina, npr. cabernet.
Prikazane fotografije so informativne narave in ni nujno, da v celoti odražajo identičnost z dobavljenim blagom po vaših naročilih.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.