Steak začinite s soljo, grobo mletim poprom in ga nato popecite na močno segretem olivnem olju, da dobite na površini lepo porjavelo barvo. Pomembno je, da s tem karamelizirate zunanjo plast fileja in preprečite izgubo mesnega soka med nadaljnjo peko.
Če pečete manjši file, ga dokončajte kar v ponvi, sicer pa za to, da ga približate želeni končni stopnji pečenja, uporabite pečico (180 °C). V nadaljevanju dodajte v ponev 2 žlici masla, 10 strokov česna in vejice svežega timijana. Z marinirano mešanico masla in olivnega olja oblijte pljučni file v zaključnem delu pečenja. Pazite, da te mešanice ne prežgete, zato naj bo toplota manjša.
Pred postrežbo pustite file najmanj 5 minut počivati, da se notranje silnice od peke umirijo. Dober tek. Ne pozabite na omako iz ponve in pečen česen. Del česna pretlačite, dodajte precejeno omako iz ponve ter še kaj po svojem okusu, prevrite in imeli boste še dodatno nadgradnjo okusov pljučnega fileja.