Raziskave so dokazale, da je Wagyu govedina zdrava in polna mononenasičenih maščobnih kislin. Ne gre se za nobene komercialne trike. Dejstvo je, da wagyu maščobna marmoriranost ni samo okusna, temveč tudi zdrava za konzumiranje veliko bolj, kot si nepoznavalci to mislijo… Zato ni odveč, da se na to temo še dodatno informiramo.
Wagyu govedina vsebuje poleg maščob tudi veliko beljakovin, železa in celo vitamina B.
Vsebnost zdravih maščob v wagyu govedini
Znano je, da so nasičene maščobe slaba tema in nenasičene maščobe dobra tema za naš organizem. Slednje neposredno vplivajo na raven našega holesterola. Wagyu govedina vsebuje visoko raven mononenasičenih (MUFA), ki jih naše telo z lahkoto razgradi oz. presnavlja. Te mononenasičene maščobe tudi zmanjšujejo količino lipoproteinov nizke gostote (LDL) v našem telesnem sistemu. Razmerje nenasičenih maščob do nasičenih maščob je v Wagyu mesu višje, kot v katerem koli drugem mesu.
LDP so maščobne kisline, ki prenašajo holesterol po našem telesu in ga pogosto odlagajo tudi na stene naših arterij. Kaj pomenijo arterijske blokade za bolezni srca in človekov organizem, je žal dobro znano.
HDL (lipoproteini visoke gostote) prenašajo holesterol v jetra, ki ga nato presnavljajo in odpravljajo iz telesa. Wagyu govedina poveča količino HDL-jev v našem telesnem sistemu – tako, da lahko Wagyu steak dejansko zmanjša tveganje za bolezni srca.
Zahvaljujoč edinstveno marmorirani maščobi ima 100% goveje meso Wagyu višjo koncentracijo MUFA, teh mononenasičenih maščobnoh kislin. Konzumiranje mesa z visoko vsebnostjo MUFA se je izkazalo za bolj zdravo, kot pa prehrana s pustim mesom. MUFA (mononenasičene maščobe) se najdejo tudi v oreščkih in oljčnem olju.
Wagyu govedina je nabita z vsemi esencialnimi aminokislinami, vključno z omega 3 in omega 6 .
Omega 3 so kjučnega pomena za izgradnjo močnih celičnih sten povsod po telesu, vključno s srcem, pljuči in možgani. Z izbiro Wagyu govedine ne delamo usluge samo svojemu srcu, temveč konzumiranje slednje izboljšuje tudi delovanje možganov in zdravja pljuč.
Omega 6 maščobne kisline pomagajo HDL pri odstranjevanju »slabega« holesterola iz telesa in pomagajo tudi pri izboljšanju zdravja možganov.
Seveda je ključnega pomena za dobro zdravje med ostalim pomembno tudi optimalno razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin….
Kaj je C L A ?
To je še ena maščobna kislina, ki jo najdemo v Wagyu govedini, imenovana konjugirana linolna kislina.
Wagyu govedina ima višjo koncentracijo CLA, kot druge vrste govedine. Ta maščobna kislina je še en pomemben pomočnik v boju proti bolezni srca. Trgovine z zdravo hrano pogosto prodajajo CLA kot dodatke za hujšanje, vendar je še posebej učinkovit, ko ga zaužijete naravno, s hrano ki ga že sama po sebi vsebuje, npr. z maščobno marmorirano govedino. Zato naj ne bo moteča ta zdrava maščoba, pogostoma tako stigmatizirana… Vsako telo potrebuje za uravnoteženje zdrave prehrane tudi nekaj maščobe. Maščobe same po sebi niso slabe, temveč obratno.
MUFA, mononenasičene maščobne kisline imano nižje tališče maščob, kar zelo prispeva k tisti nežni – gladki teksturi! Boljši kot je okus Wagyu govedine in okus v naših ustih, višje gurmanske izkušnje bomo deležni.
To so dejstva: mastno, nežno, okusno meso je lahko tudi vir pomembnih zdravstvenih koristi za naše telo. Ne bojte se maščob in rdečega mesa. Spoznajmo, kako različno amino kisline delujejo v našem telesu, da bomo lahko sprejemali premišljene odločitve o naši prehrani.