Club steak naj bi svoje ime dobil po tem, ker naj bi ga na Zahodu včasih tradicionalno stregli v vrhunskih podeželjskih restavracijah – klubih. Prepoznali ga boste po ukrivljeni kosti v obliki črke L in seveda po več kot odličnem okusu.
KAJ JE CLUB STEAK IN IZ KJE GA ODREŽEMO?
Club steak izrežemo iz visokega hrbta goveda, od sredine levo, iz območja v bližini rebrnega dela, natančneje med bržolnim delom in delom kjer se prične pljučni file. Praviloma jih narežemo na 2,5 do 3 cm debele steake.
Club steak sestavlja ista mišica kot steaka T-bone in porterhouse, imenovana strip loin. Sam steak je nekoliko manjše velikosti od zgoraj omenjenih, saj ne vsebuje dela pljučnega fileja. Tehta od cca. 350 – 800 g, odvisno seveda od same velikosti živali. Pomemben element club steaka je tudi njegova ukrivljena kost v obliki črke L, katera je v bistvu del same hrbtne kosti.
Kost med peko club steaku prida svojevrsten odličen okus, hkrati preprečuje iztekanje notranjega mesnega soka in tako pripomore k ohranjanju sočnosti steaka.
Club steak je po zunanji strani prekrit z maščobno plastjo, kar je seveda dobro, saj maščoba med peko v steaku zadržuje vlago in poskrbi za njegovo sočnost.
Club steak lahko kupite tudi v naši spletni trgovini.
KAJ PA OKUS ?
Posledica dobre maščobne marmoriranosti, ki je club steaku lastna, je seveda odličen in intenziven okus. Mišice iz katerih izrežemo club steak v življenjski dobi goveda niso pretirano aktivne, kar se pozna na njegovi nežnosti in mehkobi.
Njegov že tako dober okus in mehkost še dodatno izboljšamo z zorenjem mesa. Najboljša metoda je seveda suho zorenje, med katerim meso na popolnoma naraven način pod kontroliranimi pogoji in budnim očesom našega strokovnjaka še dodatno pridobiva na svojem okusu in mehkobi.
Pri nas v gostilni Stari pisker club steake v lastni zorilnici suho zorimo minimalno 60 do 100 dni, odvisno od potrebe konkretnega hrbta.
KAKO PRIPRAVITI CLUB STEAK?
Club steak lahko pripravite na veliko okusnih načinov. Zaradi svoje oblike je najprimernejša priprava na klasičnem žaru na sadni žerjavici. V vsakem primeru je potrebno club steak (kot tudi vsak drug steak) pred peko najprej cca. 1 uro sobno temperirati. Za še bogatejši okus na steak po peki dodajte še košček zeliščnega masla.
Club steak lahko pripravite tudi v ponvi, slastno pečenega in narezanega na tanke rezine prelijte s klasičnim argentinskim pestom čimičuri. Rezine steaka naj ne bodo debelejše od 4-5 mm, steak je vedno potrebno rezati pravokotno na vzdolžna mišična vlakna saj bo tako lažje žvečljiv.
Kot velja za večino steakov, vam tudi za club steak priporočamo stopnjo pečenja »medium rare« oz. največ »medium«, kajti le pravilno pečen steak lahko predstavlja gurmansko doživetje.
Vse o stopnjah pečenja si lahko preberete v naši rubriki »najpogostejša vprašanja in odgovori«
Dober tek!