1. slovenska spletna trgovina z vrhunsko ponudbo zorjenih steakov!

Striploin steak

Striploin steak uvrščamo med najokusnejše steake. Prepričal vas bo z odličnim okusom, mehkobo in sočnostjo. Je eden izmed bolj priljubljenih steakov poznan tudi pod imenom "New york strip".

Navodila

Striploin steak je prava izbira. Ta zelo priljubljen kos mesa je svojo pot začel v Newyorški restavraciji leta 1827, zato ga poznamo tudi pod imenom »New york strip«. Njegova popularnost je od takrat samo še strmo naraščala.
Striploin steak je pri nas mnogokrat zmotno poimenovan v »roastbeef« kar v prevodu pomeni pečena govedina.

KAJ JE STRIPLOIN STEAK IN IZ KOD GA REŽEMO?

Striploin steak odrežemo iz nizkega hrbta oz. iz ledvenega dela goveda. Ko ga narežemo na steake po videzu zelo spominja na picanha steak.
Iz posameznega goveda lahko pridobimo od 11 – 14 striploin steakov, seveda odvisno od tega na kako debele kose jih režemo.

V kolikor mesar v nizkem hrbtu goveda ne odstrani hrbtenice imamo tako T-kost, kar pomeni T-bone steak ali porterhouse steak (odvisno s katere strani gledate nizki hrbet). Na eni strani »T-kosti« je večji del mesa imenovan striploin in na drugi strani manjši pljučni file. S pravilnim izrezom striploin mesnega dela in odstranitvijo hrbtenične kosti pridobimo striploin steak.

Po zunanjem robu je striploin steak prekrit z maščobno plastjo, katera med peko ščiti meso pred izsušitvijo.

Da pridobimo polno mehkobo in vrhunski okus striploin steaka je le-tega (kot tudi vse ostale steake) potrebno zoriti. Proces zorenja poteka pod kontroliranimi pogoji in budnim očesom za to usposobljenega strokovnjaka.
Pri nas v Starem piskru striploin steake zorimo po kombinirani metodi suhega in mokrega zorenja minimalno 45 dni.
Striploin steak lahko kupite v naši spletni trgovini.

KAJ PA OKUS?

Striploin steak uvrščamo med najokusnejše steake. Njegovo meso je aromatično, močnega okusa in predstavlja pravo gurmansko doživetje.

Striploin steak je dobro maščobno marmoriran, kar njegov okus samo še izboljša in mesu prida sočnost. Stopnja maščobne marmoriranosti je v bistvu eden izmed glavnih kriterijev za določanje kakovostnih razredov mesa. Bolj kot je meso maščobno marmorirano v višji kakovostni razred se uvršča. Maščobna plast po zunanjem robu striploin steaku doda pravo teksturo in poskrbi za nepozaben okus.

KAKO PRIPRAVITI STRIPLOIN STEAK?

Striploin steak lahko pripravite na številne in zelo okusne načine.
Seveda ga je najbolje pripraviti na klasičnem žaru na sadna ali bukova drva. Potrebno se je držati osnovnega pravila za peko steakov, katero se glasi: 1 cm debeline steaka je 1 min. peke po vsaki strani za priporočeno stopnjo pečenja »medium rare«. Lahko si pomagate z vbodnim termometrom, temperatura sredice steaka se mora za omenjeno stopnjo ustaviti pri 40–45 °C. Steak med peko obrnite samo enkrat, kot začimbo uporabite zgolj grobo morsko sol.
Steak je pred peko potrebno sobno temperirati cca 1 uro, po peki pa naj počiva cca. 10 min.

Striploin steak si lahko pripravite tudi v ponvi, odlično nadgradnjo okusov predstavljata omaki »chimichurri« in »salsa criola«.

Svoje goste lahko presenetite s striploin steakom v vinski omaki in navdušenje bo zagotovljeno.

Ne pozabite na pravilno rezanje steakov!
Steak z ostrim nožem vedno režite pravokotno na vzdolžna mišična vlakna, saj bo tako lažje žvečljiv.
Seveda si striploin steak lahko pripravite tudi na številne druge načine. Za vas so naši kuharski mojstri pripravili obilico vrhunskih receptov, ki so primerni tako za začetnike kot tudi poznavalce.
DOBER TEK!

Opozorilo: Ne dovolj pečeno meso in druga živila uživate na lastno odločitev ter odgovornost.

Dodaj odgovor
Steak skica

Vrhunska kvaliteta

Kot strastni mesojedci
prisegamo le na najboljše!

Globus skica

Raznolika ponudba

Lokalni in tuji
preverjeni dobavitelji.

Govedo skica

Lastna zorilnica

Sami zorimo meso
le iz zdrave reje.

Paket skica

Vakuumsko pakiranje

Lastna dostava v hlajenem
vakuumskem pakiranju.