Shopping Cart

1. slovenska spletna trgovina z vrhunsko ponudbo zorjenih steakov!

Tri tip steak ali po naše “županov kos”

Tri tip steak oz. županov kos postaja vse bolj priljubljen zaradi izredno dobrega okusa, katerega lahko primerjamo z veliko dražjimi steaki in nizke cene.

Navodila

Tri tip steak, kalifornijski rez ali po slovensko »županov kos« postaja vse bolj priljubljen predvsem zaradi svojega izredno dobrega okusa (okus je zelo podoben steaku »picanha«) in nadvse privlačne nizke cene, saj je cenejši od ostalih enako okusnih steakov.

Kaj je tri tip steak oz. županov kos ?

Tri tip steak je značilne trikotne oblike, režemo ga iz spodnjega ledvenega dela goveda, natančneje iz območja stikanja potrebušnine, vrha notranjega dela stegna in bočnika. Je steak brez kosti in večinoma debeline nekaj manj kot 3 cm. Županov kos je težak skoraj 1kg in je tako hrana za več kot le 1 osebo. Cel kos lahko uporabimo kot pečenko ali pa ga narežemo na steake. Je zelo aromatičen kos mesa z mehko, lahko žvečljivo strukturo s poudarkom na odličnem okusu. Kljub temu, da gre za razmeroma nemasten kos je njegova sočnost še vedno vrhunska, saj je dobro maščobno marmoriran oz. je mesna struktura enakomerno prepletena z maščobo. Tri tip steak je po eni strani prekrit z maščobno plastjo, kar je seveda dobro saj lepo zapečena maščoba doda okusu steaka tisto piko na i in je vseprej kot škodljiva za naše telo.
Ker je debelina tri tip steaka ob straneh manjša kot po sredini je še posebej primeren za tiste, ki radi okušate različne stopnje pečenja steakov, saj bo ob straneh pečen bolj kot po srednjem delu. Na ta način boste zlahka odkrili, katera stopnja pečenja je za vas najprimernejša, kar vam bo v veliko pomoč pri nadaljni peki steakov.
Tri tip steak lahko kupite tudi v naši spletni trgovini.

Za doseganje še boljšega okusa in mehkobe v Starem piskru tri tip steake mokro zorimo min 70 dni.

Kako pripraviti tri tip steak?

Kot vsak steak si lahko tudi tri tip steak pripravimo na najbolj osnoven način na žaru z grobo morsko soljo in poprom, pred peko ga lahko tudi marinirate v rdečem vinu in česnu ter mu nekaj ur pred peko dadate še sojino omako.
Mariniranega lahko pripravite tudi v pečici kot pečenko, lahko pa si ga nasoljenega z grobo morsko soljo privoščite na rotesierrie vrtljivem ražnju in ga kar sproti med peko obrezujete.

Nekaj odličnih receptov za pripravo tri tip steaka:

Neglede na to kateri način priprave boste izbrali, nikoli ne presežite stopnje pečenja »medium« oz. še bolje, da si ga pripravite »medium rare«. Med peko si lahko pomagate z vbodnim termometrom, ta mora za stopnjo pečenja »medium rare« pokazati med 40 – 45 °C, za »medium« pa 46 – 50 °C ali pa se držite pravila 1 min. peke na 1 cm debeline steaka po vsaki strani.

Surov tri tip steak lahko od 3 do 5 dni hranite v hladilniku, za vse kar je več pa ga je potrebno neprodušno shraniti v zamrzovalnik, kjer ga lahko hranite do 12 mesecev.

Opozorilo: Ne dovolj pečeno meso in druga živila uživate na lastno odločitev ter odgovornost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Steak skica

Vrhunska kvaliteta

Kot strastni mesojedci
prisegamo le na najboljše!

Globus skica

Raznolika ponudba

Lokalni in tuji
preverjeni dobavitelji.

Govedo skica

Lastna zorilnica

Sami zorimo meso
le iz zdrave reje.

Paket skica

Vakuumsko pakiranje

Lastna dostava v hlajenem
vakuumskem pakiranju.