1. slovenska spletna trgovina z vrhunsko ponudbo zorjenih steakov!

Divji aljaški losos – zakladnica vitaminov in Omega 3 maščobnih kislin

Divji aljaški losos vrste Sockeye je prava vitaminska bomba. Vsebuje velike kolčine Omega 3 maščobnih kislin ter ostalih za naše telo pomembnih vitaminov in mineralov. Poleg vsega nam postreže še z odličnim okusom in široko paleto zanimivih načinov priprave.

Navodila

Divji aljaški losos vrste Sockeye je prava zakladnica vitaminov in mineralov, povrh vsega nam postreže še z odličnim okusom ter široko paleto raznolikih načinov priprave. Cenjenost lososa je v kulinaričnem smislu opravičljiva le v primeru, da gre za ulovljen losos in ne gojenega. Zakaj je temu tako boste izvedeli v spodnjem članku.

Zakaj je dobro jesti meso aljaškega lososa vrste Sockeye?

Morska hrana je znana po tem , da je bogata z Omega- 3 maščobnimi kislinami in aljaški losos je sigurno prava izbira. Poleg odličnega okusa, je vir različnih vitaminov in mineralov pomembnih za naše telo. Aljaški losos vrste Sockeye, vsebuje največ hranljivih snovi od vseh vrst lososa. Če vzamemo za primer 140 gramski file vsebuje:

  • 214 kalorij
  • 0 g karbohidratov
  • 10 g maščob od tega 1,58g Omega-3 in 0,11g Omega-6
  • 30,5 g proteinov

V spodnji tabeli si poglejmo katere in koliko pomembnih vitaminov in mineralov vsebuje aljaški losos vrste Sockeye, navedeni so tudi priporočeni dnevni odmerki:

Vitamin B12 180%
Selen 60%
Vitamin B3 55%
Fosfor 35%
Vitamin B1 25%
Vitaminm B2 25%
Vitamin B6 20%
Vitamin B5 15%
Kalij 15%
Magnezij 10%

 

Kot lahko vidimo je aljaški losos vrste Sockeye izjemno bogat z B vitamini in Selenom. Tudi koža aljaškega lososa je užitna, saj tudi ta vsebuje določene hranilne snovi in velike količine Omega-3 maščobnih kislin, zato je nikar ne zavrzite.

Razlika med gojenim lososom in divjim aljaškim lososom ?

Kot pri vseh ostalih ribah, je tudi pri lososu pomembno vedeti ali se gre za divji oz. ulovljeni ali za gojeni losos v enem izmed številnih takšnih in drugačnih gojišč. Gojene losose se »imenuje« tudi morske podgane, ker pojedo vse, kar dobijo vsebovanega v briketirani hrani (dodatna barvila, vitamine, zdravila…).
Razlike med gojenim in divjim so opazne že s prostim očesom. File divjega aljaškega lososa vrste Sockeye je temno rdeče barve, ta barva je produkt antioksidanta Astanksantin-a (o tem malo več kasneje). Divji losos vsebuje pomembne sestavine za naše zdravje in še seveda veliko več.
Razliko med lososom gojenim v bazenih in divjim aljaškim lososom iz ulova v morju, boste zlahka opazili tudi v okusu in teksturi, saj je le-ta pri divjem bolj intenziven, tekstura pa zaradi manj masti bolj čvrsta.
Kot je v naravi vsake divje ribe je tudi v naravi lososa, da se prosto giblje, raste in prehranjuje v morju, saj je to tudi njegov naravni življenjski prostor. Le v svojem naravnem življenjskem prostoru lahko razvije svoje mišice, kuri maščobo ter se prehranjuje z naravno hrano, katera prihaja iz morja.
Glavno hrano mu predstavljajo morski organizmi kot so: sardine, skuše, kozice…
Pri gojenih lososih pa je zgodba popolnoma drugačna. Svoje življenje preživijo v zaprtih umetnih, večinoma onesnaženih bazenih. Takšna riba se giblje v omejenem prostoru, hrane ji ni potrebno uloviti tista, ki jo dobi pa je nenaravna, mastna (žita, koruza) ter polna dodatkov škodljivih za naše telo. Niso redki primeri, ko se gojenim lososom dodajajo hormoni rasti, antibiotiki in celo željena barvila za barvo njihovega mesa. Posledično je gojen losos tudi bolj zamaščen od divjega in v enakem času zraste tudi do trikrat več od divjega.

Velika prednost divjega aljaškega lososa je tudi v neprimerno boljšem razmerju omega-3 in omega-6 maščobnih kislin.

Zakaj je aljaški divji losos vrste Sockeye tako zelo cenjen v svetovni kulinariki?

Cenjenost lososa v svetovni kulinariki je opravičljiva le pod pogojem, da je losos divji. Saj le divji losos predstavlja vir omega-3 maščobnih kislin, beljakovin in ostalih pomembnih hranil, sočasno vsebuje izredno malo škodljivih težkih kovin (živo srebro, kadmij, svinec …), v primerjavi z gojenim lososom. Prav divji aljaški losos vrste Sockeye je na tem področju vodilni med ostalimi vrstami lososa.

Zakaj je meso v nekaterih lososih bolj živo rdeče barve kot v drugih?

Kot smo že omenili je za značilno rdečkasto barvo lososovega mesa zaslužen ravno antioksidant Astanksantin. Za njegovo proizvodnjo je potrebna pravilna in naravna prehrana (skuše sardine, kozice…).
Manjko le teh je tudi glavni razlog za bolj bledo barvo gojenih lososov. Nekaterim gojenim lososom po želji kupca za bolj živo rdečo barvo dodajajo celo Kantaksatin, ta pa se uporablja za samoporjavitev kože in je v določenih državah zaradi svojih negativnih vplivov na ljudi celo prepovedan.

Primerjava hranilnih vrednosti med divjim aljaškim in gojenim lososom

Hranilne snovi Divji aljaški losos Gojeni losos
Vitamin B12 180% 75%
Selen 60% 50%
Niacin 55% 60%
Fosfor 35% 35%
Tiamin 25% 20%
Riboflavin 25% 15%
Vitamin B6 20% 45%
VitaminB5 15% 20%
Kalij 15% 15%
Magnezij 10% 10%

Zakaj uživanje aljaškega lososa dobro vpliva na zdravje našega srca?

Aljaški divji losos vrste Sockeye je najboljši vir omega-3 maščobnih kislin, katere ščitijo in izbolšujejo naš kardiovaskularni sistem. Še posebej dobro vpliva na:

  • zmanjšanje trigliceridov
  • normaliziranje ritma srčnega utripa
  • izboljšuje pretok krvi
  • znižuje visok krvni pritisk

Raziskave so pokazale, da omega-3 maščobne kisline pomagajo ščititi pred srčno aritmijo, katera je pri ljudeh brez drugih posebnih težav s srcem največji vzrok za nenadne smrti.

Zakaj je divji aljaški losos bolj varen za konzumiranje napram gojenemu?

Dejstvo je, da je divji aljaški losos neprimerno bolj varen za konzumiranje.
Gojenim med hrano v gojiščih dodajajo tudi antibiotike, rastni hormon in razne pesticide proti parazitom. Glede na ciljno tržišče jim dozirajo tudi barvilo za bolj živo rdečo barvo. Takšen način gojenja pa ima seveda negativen oz. celo škodljiv vpliv na naše zdravje ter je lahko razlog za številne resne zdravstvene probleme in nevšečnosti.

Kako lahko aljaški losos izboljša naše krvne lipide in holesterol?

Kot smo že omenili ima divji aljaški losos vrste Sockeye številne odlične vplive na naše zdravje. Uživanje EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina) pomaga našemu telesu povečevati dobri holesterol, obenem pa uravnava razmerje trigliceridov (pravilno razmerje je pomembno saj v preveliki količini slabo vplivajo na zdravje srca). Zato je priporočljivo zaužiti tedensko 2-3 porcije divjega aljaškega lososa vrste Sockeye.

Uživanje aljaškega lososa našemu telesu pomaga v boju z različnimi vnetji

Kadar je telo izpostavljeno stresu, bakterijam itd. je naravna reakcija telesa vnetje. Redno uživanje divjega aljaškega lososa pomaga našemu telesu pri boju z bakterijami in virusi ter pripomore k izboljšanju imunskega sistema. Omega-3 maščobne kisline zavirajo nastanek alzheimerjeve bolezni, diabetesa druge stopnje, revmatoidnega artritisa, astme, luskavice…

Divji aljaški losos je velik vir Selena

V današnjih časih ljudje zaužijejo premalo selena. K temu botruje predvsem njegovo pomanjkanje na večini območij zemeljske prsti. Ker pa je selen zelo pomemben za naše telo, lahko njegovo pomanjkanje privede do številnih zdravstvenih težav. Divji aljaški losos vrste Sockeye je odličen vir selena. Porcija 140g lososa zagotovi 60% priporočenih dnevnih vnosov selena.
Pomanjkanje selena lahko spodbudi:

  • slab imunski sistem
  • utrujenosti
  • slabo plodnost
  • poškodbe na koži, nohtih in laseh
  • kardiovaskularno bolezen

DHA kislina, ki jo vsebuje aljaški losos odlično vpliva na zdravje naših možganov

Dokozaheksaenojska (DHA) spada v skupino omega-3 maščobnih kislin in je še kako pomembna za zdravje naših možganov. Možgani jo potrebujejo za normalno delovanje in svojo zaščito. Divji aljaški losos vrste Sockeye je odličen vir te kisline, katera je zaslužna za kognitivno zdravje Japonskih starostnikov. Japonski starostniki imajo v telesu tudi do dvakrat večjo količino DHA od ostalih prebivalcev drugih držav podobne starosti. Znanstvene raziskave so pokazale, da DHA kislina ščiti možgane pred boleznimi kot so:

  • Alzheimerjeva bolezen
  • Parkinsonova bolezen
  • Vaskularna demenca

Zakaj in kaj je Astaksantin, katerega najdemo v aljaškem lososu pomemben za naše zdravje?

Poleg vseh ostalih pomembnih antioksidantov vsebuje divji aljaški losos vrste Sockeye tudi astaksantin, kateri ima na naše zdravje široko paleto pozitivnih učinkov. Med drugimi:

  • pomaga našemu telesu pri obrambi pred stresom in vnetji
  • ščiti našo kožo pred UV svetlobo
  • zmanjšuje znake staranja na koži
  • dobro vpliva na vid in arterijski krvni tlak v srčno žilnem sistemu.

Kljub temu, da ta antioksidant vsebujejo tudi nekatera druga živila (sadje, zelenjava, čokolada, kava…) pa ga najdemo v največjih koncentracijah prav v divjem aljaškem lososu vrste Sockeye.

Kako lahko aljaški losos pomaga ljudem z povečanim arterijskim tlakom?

Ljudje kateri bolehajo za boleznimi srca in ožilja, bi morali zaužiti veliko omega-3 maščobnih kislin, saj imajo številne zdravilne vplive. Kopičenje arterijskega tlaka na žilah lahko ima številne negativne posledice na naše telo, v najslabšem primeru lahko vodi tudi v srčni napad. Divji aljaški losos vsebuje velike koloičine DHA (Dokozaheksaenojska kislina) in EPA (eikozapentaenojska kislina). Te kisline odlično vplivajo na naše žile in preprečujejo njihovo pokanje, poleg tega pa imajo tudi protivneten učinek. Zaradi teh pomembnih lastnosti, nam tudi zdravniki svetujejo redno uživanje rib.

Zakaj lahko aljaški losos blagodejno vpliva na simptome depresije?

Številne raziskave so pokazale, da omega-3 maščobne kisline omilijo simptome depresije. Redno uživanje divjega aljaškega lososa vrste Sockeye tako pripomore k našemu boljšemu počutju in razpoloženju ter blagodejno vpliva na simptome depresije.

Zakaj so Omega-3 maščobe, katere vsebuje aljaški losos tako pomembne za nas?

Omega-3 maščobne kisline so zelo pomembne za naše telo, saj igrajo ključno vlogo pri delovanju možganov, zaviranju raznih vnetji, skrbijo za naš srčno žilni sistem itd. Ker jih naše telo ne proizvaja samo, smo jih prisiljeni zaužiti s prehrano. Prav divji aljaški losos vrste Sockeye je največji in eden izmed najbolj zdravih virov omega-3 mašobnih kislin.

 

KAKO PRIPRAVITI DIVJI ALJAŠKI LOSOS SOCKEYE?

Divji aljaški losos vrste Sockeye lahko pripravite na številne zelo okusne in zanimive načine.
Seveda ga je za dosego najboljšega okusa potrebno znati pravilno speči. Zelo je pomembno, da lososa ne prepečete, saj bi tako uničili sočnost in dobršen del okusa.
Pri peki lososovega fileja se držite zlatega pravila: pol minute peke po vsaki strani.

Tukaj boste prišli na svoj račun tudi ljubitelji solatnih krožnikov. Predstavljamo vam odličen recept, ki vključuje divji aljaški losos Sockeye pečen v ponvi z zeleno adobo omako.

V kolikor imate na voljo smoker, bi bil greh spregledati naslednji recept. Dimljeni losos na cedrovi deski z limeto in svežimi zelišči je nedvomno kombinacija okusov zaradi katerih se bo vašim brbončicam zmešalo.

Verjeli ali ne divji aljaški losos Sockeye je lahko tudi glavna sestavina v vašem gurmanskem sendviču ali burgerju. Vrhunsko!

Seveda lahko divji aljaški losos Sockeye kombinirate še z široko paleto ostalih jedi npr. s testeninami, na pici, pripravite ga lahko tudi na azijski način, kot namaz …

Sedaj pa le v napad in dober tek!

 

Opozorilo: Ne dovolj pečeno meso in druga živila uživate na lastno odločitev ter odgovornost.

Dodaj odgovor
Steak skica

Vrhunska kvaliteta

Kot strastni mesojedci
prisegamo le na najboljše!

Globus skica

Raznolika ponudba

Lokalni in tuji
preverjeni dobavitelji.

Govedo skica

Lastna zorilnica

Sami zorimo meso
le iz zdrave reje.

Paket skica

Vakuumsko pakiranje

Lastna dostava v hlajenem
vakuumskem pakiranju.