Shopping Cart

1. slovenska spletna trgovina z vrhunsko ponudbo zorjenih steakov!

Podplečni steak, poznan tudi pod imenom flat iron steak

Flat iron steak ali podplečni steak je pri nas še dokaj nepoznan biser govejega mesa. Širom sveta pa njegova popularnost strmo narašča in vedno pogosteje lahko podplečni steak zasledimo v menijih priznanih restavracij.

Navodila

Flat iron steak ali podplečni steak je pri nas še dokaj nepoznan biser govejega mesa. Širom sveta pa njegova popularnost strmo narašča in vedno pogosteje lahko podplečni steak zasledimo v menijih priznanih restavracij. Seveda zaradi zelo dobrega okusa.

Kaj sploh je flat iron steak oz. podplečni steak?

Odrežemo ga iz govejega podplečja oz. ramenskega dela, katero se pri nas kategorizira kot meso 3. kategorije glede na kakovost in uporabnost v kulinariki, v tujini pa spada v skupino cenejših steakov. Nepoznavalci Flat iron steak pogosto zamenjujejo s Flank steakom, saj sta si na prvi pogled zelo podobna, pa vendar gre za dva popolnoma različna goveja steaka iz različnih delov živali . Območje goveda iz katerega režemo podplečni steak je dolga leta veljalo za skoreajda neuporabno v kulinaričnem smislu zaradi mišičnega tkiva katero poteka po sredini podplečja. Z inovativnim rezom enostavno odstranimo to tkivo na način, da dobimo dva ploščata steaka.
Flat iron steak lahko kupite tudi v naši spletni trgovini.

Okus primerljiv z najboljšimi steaki, a za občutno manj denarja

Priljubljenost podplečnega steaka (flatiron) strmo narašča predvsem zaradi njegovega izredno dobrega okusa in mehkobe, ki ga lahko brez težav primerjamo z veliko dražjimi steaki, nežne strukture mesa, odlične maščobne marmoriranosti in seveda bistveno nižje cene.

Suho zorenje okus podplečnega steaka samo še izboljša

Nekatere stvari postanejo s staranjem enostavno boljše npr. vino, starejše kot je boljše je. Enako velja za steake, bolj staran oz. zorjen steak pomeni boljši in intenzivnejši okus ter mehkejšo strukturo mesnega tkiva. Seveda mora proces potekati pod budnim očesom strokovnjaka, za pričetek procesa pa morajo biti ustrezni tudi pogoji v zorilnici kjer bo meso starano.

Kako pripraviti flat iron steak?

Pravilno odrezan Flat iron ali podplečni steak je zaradi svoje tanke oblike in enakomerne debeline kot nalašč za pripravo na žaru, saj se enakomerno in hitro peče. Paziti je potrebno da ga na prepečemo, priporočamo stopnji pečenja »medium rare« ali največ »medium«.
Za osnovno pripravo flat iron steaka potrebujete zgolj grobo morsko sol. Pred peko steak sobno temperirajte približno 1 uro. Ne pozabite podplečje pravilno konfekcionirati, kar pomeni vzdolžno prerezati in odstraniti vmesno mišično tkivo.
Med samo peko se držite pravila 1 cm debeline steaka je 1 min. peke po vsaki strani.

Kot odličen dodatek k flat iron steaku pečenemu na žaru se poda omaka chimichurri, možno ga je pripraviti tudi na azijski način v voku z zelenjavo, s testeninami in pestom iz rdeče paprike ali pa kot solatni krožnik. Izvrstno je lahko podplečje tudi samo pečeno kot pečenka.
Skratka načinov priprave je mnogo, odvisno od vaših gurmanskih preferenc pa boste sigurno izbrali za vas najprimernejši način.
Nekaj objavljenih receptov za pripravo tega zelo okusnega dela mesa:

Opozorilo: Ne dovolj pečeno meso in druga živila uživate na lastno odločitev ter odgovornost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Steak skica

Vrhunska kvaliteta

Kot strastni mesojedci
prisegamo le na najboljše!

Globus skica

Raznolika ponudba

Lokalni in tuji
preverjeni dobavitelji.

Govedo skica

Lastna zorilnica

Sami zorimo meso
le iz zdrave reje.

Paket skica

Vakuumsko pakiranje

Lastna dostava v hlajenem
vakuumskem pakiranju.