Gourmet steak burger
Zakurite žar s sadnimi drvmi ali segrejte električno oz. plinsko ploščo.
Pripravite sirovo omako, sobno temperirajte burger polpete in steak. Pred peko ju malo naoljite z olivnim oljem. Pripravite si poprovo omako, narežite gobe, čebulo, česen in peteršilj ter na kocke narežite paradižnik.
Priporočamo, da steak popečete na stopnjo »rare« oz. »medium rare«. Burger polpeto pecite 1–1,5 minute na vsaki strani, s tem, da na drugi strani sočasno delno popečete tudi rezino ementalerja tako, da se lepo razleze po burger polpeti.
Vzporedno prepražite v ponvi drobno narezano šalotko s česnom in gobami, priporočamo vam sveže jurčke oz. šampinjone (ne predhodno obarjenih).
Prerezane krušne bombetke popecite na rešetki do stopnje hrustljavosti. Pred tem pa z maslom, mešanim z olivnim oljem, premažite narezane površine.
Dodajte sirov namaz ter mesno polpeto s sirom.
Nato sledijo pražene gobe in na njih rezine pečenega steaka, ki ga narežete prečno glede na smer notranjih mišičnih vlaken.
Dodajte še 3–4 žlice poprove omake.
Sledita še na manjše kocke narezan paradižnik in drugi del krušne bombetke.
Sirov namaz
Vašemu gurmanskemu burgerju odlično pristaja še hrustljav krompirček s parmezanom in tartufovim oljem.
Skuto pregnetite z dodano kislo smetano, da pridobite kremasto maso namaza.
Poprova omaka
Na raztopljenem maslu pražite drobno narezano šalotko 3–4 minute. Dodajte še konjak ter kuhajte naslednje 2–3 minute. Nato dodajte jušno osnovo, poper in na koncu še smetano.
Vse skupaj pokuhajte na zmernem ognju, preverite še slanost in vaša poprova omaka je pripravljena.
Ohlajeno shranite v hladilniku.
Dober tek!