V kulinariki večkrat velja pravilo “več je manj” in pri tem steaku to še kako velja. Pred peko poskrbite, da bo steak sobne temperature.
Mariniran Tri-tip steak na žaru
Priporočamo predhodno marinacijo v vinu in česnu, 6-12 pred peko pa lahko dodate tudi nekaj sojine omake.
Tomahawk steak na žaru
Klasičen žar na sadna drva ali bukovo oglje bo za peko izbranega tomahawk steaka najboljša izbira. Steak narežite na 1 cm široke rezine, dober tek!
Teres Mayor steak na žaru
Žar nujno segrejte na visoko temperaturo. Obe strani steaka pa še dodatno posipajte s grobo morsko soljo in popečenim črnim poprom.
T-bone steak na žaru
Na vročem žaru steak pecite skladno z želeno končno stopnjo pečenja. Predlagamo stopnjo pečenja rare, medium rare oz. največ medium.
Skirt steak na žaru s pečenim ananasom in krompirčkom
Skirt steak predhodno marinirajte (6–12 ur) in ga pred peko na žaru osušite. Ananas pred peko posladkajte z rjavim sladkorjem.
Ribeye steak na žaru
Steak je najbolje speči na klasičnem žaru na sadna drva ali bukovo oglje, ne z briketi. Ribeye steak je po svoji sestavi že dobro maščobno marmoriran.
Porterhouse steak na žaru
Pred peko je treba poleg žara pravilno pripraviti tudi steak. Obvezno ga sobno temperirajte najmanj eno uro, ga osušite in rahlo premažite z olivnim oljem.
Pljučni file na žaru
Pomembno je, da v kosu fileja, ki ga pečete na žaru po klasični metodi, ohranite notranjo sočnost mesa. Priporočamo 200 – 250 g na osebo.
Picanha steak na žaru
Ta mesna nirvana se zgodi na stopnji pečenja medium rare in medium, ko se rezina steaka po prečnem odrezu “zasolzi” s kapljicami lastnega rdečega soka.