Sledimo tradicionalnemu receptu francoske kuhinje za pripravo flambiranega poprovega fileja z omako.
Privoščite si zelo kakovosten file steaka, obvezno svežega in nezmrznjenega. Najbolje, da izberete suho zorjenega, meso vola ali dopitane stare krave. Sobno temperiranega in posušenega bogato obložite z drobljenim črnim poprom (samo na ploskvah odreza). Najprej ga popecite po teh delih, na mešanici olivnega olja in masla, ki jo lahko dodatno obogatite s stroki česna, svežim rožmarinom in timijanom. Prva stopnja peke fileja traja približno 2 minuti na vsaki strani, medtem pa steak vseskozi pridno oblivajte z marinirano mešanico olivnega olja in masla.
Če pečete file steaka do debeline približno 3 cm, lahko peko končate kar v ponvi na štedilniku. Če pa je file steaka težji in je debel 5 cm oz. več, je smiselno vmesni del pečenja opraviti v pečici.
Omako začnete flambirati v drugi polovici peke. File steaka začasno odstranite iz ponve, mešanico olja in masla pa precedite. Če ta mešanica ni prežgana, dodajte še nekaj svežega masla in 1–2 žlici svežega zelenega popra. Znova vse prevrite, dodajte dober konjak ali brendi, da v procesu vretja alkohol povre. Nato dodajte posoljen file steaka in nadaljujete peko v ponvi na štedilniku. Steak nenehno oblivajte in ga obračajte v ponvi ter popecite do želene stopnje.
Predlagamo stopnjo pečenja »rare«, »medium rare« ali »medium«. Preden začnete uživati v tej dobroti, mora steak počivati vsaj 5 minut. Dober tek!