Zelo preprosta priprava fileja v soli in zelo dober rezultat. Če želite okusiti prvobitni okus pljučnega fileja, pečenega brez dodatne maščobe, je ta način pravi za vas.
Potrebujete kakovosten kos pljučnega fileja, lahko tudi cel file. Grobi soli dodajte jajčni beljak in ga dobro premešajte s soljo. Za manjši kos potrebujete 1 kg grobe soli, za cel pljučni file pa približno 3 kg. Pljučni file začinite po celi površini z mešanico grobega popra – rahlo ga zarumenite v ponvi na vročem olivnem olju. Nato v drugi posodi file obložite s soljo in ga položite na najmanj 1 cm debelo solno podlago. Tako obložen file do stopnje pečenja »medium« (teža filejev 350 g) pecite v pečici na 180 °C 20 minut. Predlagamo stopnjo pečenja »min rare« ali »medium«.
To je osnovni način priprave pljučnega fileja. Po želji pa lahko file pred obkladanjem s soljo začinite še z rožmarinom ali posušenimi mletimi gobami itd.