Pred peko je treba poleg žara pravilno pripraviti tudi steak. Obvezno ga sobno temperirajte najmanj eno uro, ga osušite in rahlo premažite z olivnim oljem.
Ker je steak sestavljen iz dveh različnih mišic, potrebujejo tudi različen način peke. Del steaka s pljučnim filejem je bistveno hitreje pečen kot drugi del na nasprotni strani. Zato postavite porterhouse steak tako, da bo pljučni file zunaj najbolj vročega dela rešetke. Če ne gre drugače, lahko podložite tudi zaščito iz zložene aluminijaste folije.
Steak na žaru solite z grobo morsko soljo oz. po želji začinite še s poprom. Pred koncem peke (ne da bi ga mazali na rešetki), steak postavite na rešetko še v vertikalni položaj na kost, da se popeče ob kosti še v notranjem delu. Okus steaka lahko nadgradite s steak maslom, če vam osnovna verzija s soljo ne bi ustrezala.
Medtem ko pečeni porterhouse steak počiva na toplem vsaj 10 minut, vzemite predhodno pripravljeno maslo in druge priloge. V ponvi stopite maslo, dodajte sok limone, šalotko, gorčico, hren, kajenski poper in papriko ter vse skupaj mešajte med rahlim vrenjem. Dodajte še peteršilj, drobnjak, timijan, sol in poper. Maslo postrezite k porterhous steaku. Dober tek!